magasság
#Testi problémák

Túl magasnak vagy alacsonynak érzed magad?

2014.05.30.
2 perces olvasási idő

,,Sorakozzatok fel magasság szerint!” - mondják a tanárok. ,,Ne már...” - sóhajtanak fel sokan, különösen akkor, ha nem elégedettek a centimétereikkel.

Senki sem tud változtatni a magasságán. Mit csinálsz, ha nem szereted azt, hogy túl alacsony, vagy túl magas vagy? Sok lány érzi magát túl magasnak, és sok fiú érzi magát túl alacsonynak. De néhány igazán magas fiút is zavar a mérete, és vannak igazán kicsi lányok, akik már belefáradtak abba, hogy mindenki rajtuk viccelődik, és alig várják, hogy magas sarkú cipővel kompenzálhassák apróságukat.

A génektől függ

De az az igazág, hogy mindenki felnő — csak mindenki a saját tempójában teszi azt. Nem kívánhatod magadat magasabbnak vagy nyúlékonyabbnak. De ha már magas vagy, akkor sincs jogod sürgetni a társaidat, hogy nőjenek meg, és különben sem te vagy az egyedüli magas kamasz.

A gyerekeknek ez a két gyakori kérdésük van a magasságukkal kapcsolatban:

  • 1. Mikor növök tovább (vagy fejezem be a növést)?
  • 2. Milyen magas leszek?

Ez mind a génjeidtől függ, szóval, ha a szüleid magasak, akkor valószínű, hogy te is az leszel. Sokkal gyorsabban és magasabbra nősz, ha egészségesen élsz.magasság

Mikor növünk?

A legtöbbet és leggyorsabban baba korodban nőttél, és erősödtél. Az életed első évében ez több mint 40 cm. Ezek után évente úgy nagyjából 10-20 cm-t nőhetsz. Akkor rádöbbenhetsz rá, hogy mekkorát nőttél, amikor az iskolában évente bevisznek a doktorhoz általános kivizsgálásra, és látod, mekkora a különbség az előző évhez képest.

A babakor utáni másik gyors növési szakasz kamaszkorban van, amikor sok változás történik a fiúkkal és a lányokkal egyaránt, ekkor már kezdenek hasonlítani a felnőttekhez. De senki se tudja megmondani azt, hogy mikor tapasztalhatod meg ezt a változást. A pubertáskor egyénenként változó korban kezdődik.

Általánosan a pubertáskor kezdete:

  • Lányoknál 8-13 éves kor között
  • Fiúknál 9-14 éves kor között

A kamaszkor alatt rövidesen el fogod érni a végleges magasságodat is. Szóval ez azt jelenti, hogy a lányok, ha későn kezdenek el nőni, akkor egészen felnőtt korukig is nőhetnek. Ha ugyanez történik a fiúknál, akkor néhányan még 20 éves korukig is nőhetnek.

Milyen magas leszek?

Biztos szeretnéd tudni, hogy milyen magas leszel felnőtt korodban, és hogy leszel-e akkora, mint az anyukád vagy az apukád. Sajnos nincs módszer arra hogy ezt kiderítsük, de ha megnézed apukádat vagy anyukádat, vagy bármelyik magasabb családtagodat, valószínű, hogy akkora leszel, mint ők. De mi van akkor, ha anyukád alacsony, apukád pedig magas? Ilyen esetben valahol a két magasság között leszel.

De nem leszel a szüleidnek élethű mása. Amelyik szülődtől több gént örököltél, arra fogsz inkább hasonlítani. Ha vannak testvéreid, akkor tudod, hogy ez igaz, mert a testvéreid is ugyanazzal a gén-összetétellel rendelkeznek, mint te, és mégse néztek ki ugyanúgy. Még olyan is előfordulhat, hogy egy egypetéjű ikerpár aem ugyanolyan magas.

Itt van néhány dolog, amivel meg kell küzdeniük a túl kicsi vagy a túl nagy gyerekekkel:

Túl kicsi vagy ahhoz, hogy felülj egy hullámvasútra a vidámparkban?

Ez az egy felháborító. Már alig várod a szuper gyors hullámvasutat, és erre azt mondja egy ott dolgozó, hogy bocs, de ez egy felnőtt játék, nem ülhetsz fel rá. Próbáld meg úgy, hogy egy felnőttel mész, és akkor hátha beengednek.

Ülésmagasítót kell használnod az autóban?

Ilyen is van, hogy jó sok ideig nem ülhetsz a rendes ülésen a kocsiban, mert még nem vagy hozzá elég magas. Sajnos ameddig nem vagy 130 cm, addig használnod kell ezt az ülést, mert különben kicsúszol az övből. Ez különösen rossz akkor, ha már minden veled egyidős ismerősöd magas, és nem kell ilyen dolgokkal vacakolniuk.

Olyan lány vagy, aki magasabb, mint a fiúk?

Ez különösen egy suli bál előtt zaklatkhatja fel a lányokat, ahol párt kell választani.

Valaki kötekedik veled, mert túl kicsi vagy túl magas vagy?

Ami igazán rosszul eshet, az az, ha valaki csúfol téged, amiért túl alacsony vagy túl magas vagy. Ez esetben szólj egy tanárodnak vagy a szüleidnek, hogy ilyen problémák gyötörnek.

Na, most mit csináljak?

Ha túlságosan zavar a magasságod, beszélj a szüleiddel vagy egy orvossal. A legtöbb gyereknek nincs problémája a magasságával, és pláne nem megy doktorhoz, de ha már nagyon zavar téged ez a dolog, akkor érthető, hogy szakemberhez fordulsz. Emellett pedig próbálj egyszerűen egészségesen étkezni, s ha eljön a Te időd, épp olyan magas leszel, mint a többiek!

(Gy. P. F.)