fityma
#Testi problémák

Rövid fitymafék - Mi a teendő?

2010.12.02.
1 perces olvasási idő

14 éves fiú vagyok, és lehet, hogy nekem rövid a fitymafékem. Amikor a péniszemről merev állapotában lehúzom a bőrt, a makkomat a szalag (fitymafék) lefelé húzza.

Kedves Levélíró!

Ha ez a gyanúd, akkor mindenképpen javasolt az urológiai vizsgálat. A rövid fitymafék következtében szexuális aktus során berepedések, sérülések jöhetnek létre. A kezelése nagyon gyors és kevés kellemetlenséggel jár (kis műtét).

Mit kell tudni a fitymaműtétről?

A kisműtétet ambulánsan végzik, és kb. 5 percig tart, és egy aprócska tűvel adják az érzéstelenítőt. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, hámosító hatású spray-t fújhat rá, amíg a seb 1-2 hét alatt gyógyul, majd mikor a seb begyógyult, érdemes alkalmazni kamillás borogatást a hegesedés meggátlására. A teljes gyógyuláshoz legalább hat-nyolc hét szükséges. Javaslom, kenje Neogranormon kenőccsel, amely szabad patikai forgalomban kapható, és ne erőltesse túl.

Tizennyolc éves korig szülői beleegyezés kell, sőt a szülőnek el kell kisérnie vizsgálatra. Kis fokban rövid fékkel csak akkor van teendő, ha panaszt okoz. Óvszer nincs hatással a rövid fékre.
A rövid fék nincs hatással a pénisz növekedésére, ha nem fáj nincs vele teendő.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)

(WEBBeteg/Dr. Kocsis István urológus)