alvás
#Testi problémák

Idegesítő alvászavarok: horkolás, alvajárás

2015.06.06.
1 perces olvasási idő

Vannak olyan tünetek, állapotok, melyeket a testünk tudatunkon kívül csinál, miközben alszunk. Ilyen például a nyáladzás, a horkolás vagy az éjszakai szellentés. Nos, ez minden olyan személyes dolog, amelyről napközben nem szívesen beszélgetünk.

Van, aki nagyon ügyel, hogy véletlenül se csurogjon nyál a párnára, míg ébren van, azonban abban a pillanatban, amint lehunyja a szemét, egyből egy másik világba kerül, ahol már nem ura saját magának.

Sokszor talán tudatában sem vagy a saját alvási szokásaidnak, mindaddig, amíg az alvótársad rájuk nem világít. Ezek a jelenségek részei a természetes alvásnak. Ám vannak olyanok is, amelye jelezhetnek egy rejtett alvási problémát is - ilyen például a horkolás.

Fontos, hogy felismerjük, melyek azok a szokások, amelyek természetesek és melyek azok, amelyeket érdemes kivizsgáltatni, vagy kezelést igényelnek. Most pedig lerántjuk a leplet ezekről a titkokról.

Horkolás

Egy nemzetközi kutatás szerint csak Amerikában körülbelül 38 millió felnőtt horkol. A horkolást tulajdonképpen légúti szűkület okozza, ugyanis a levegő áramlásának kevesebb hely jut az orrjáratokban, így szöveti rezgések kezdődnek meg, amelynek eredménye a horkolás. A horkolás sokszor a megfázással vagy az allergiával jár együtt, de sajnos néhány esetben komolyabb problémáknak is a jele lehet, ilyen például az obstruktív alvási apnoe.

Egy szó mint száz, a horkolás gyakori probléma és általában veszélytelen, azonban ha mégis azt tapasztalod, hogy mindez zavarja az alvásodat, a pihenésedet, mindenképpen keresd fel orvosod!

Az éjszakai nyál

Az éjszakai nyáladzás tulajdonképpen egy normális jelenség is lehet. De van, hogy a túlzott nyálképződés miatt orvosi beavatkozást igényel. A lényeg hogy megvizsgáld, a kellemetlenségen kívül okoz-e egyéb problémát számodra a nyál. Ha nem akadályozza a légzést, és nem zárja el a légútjaidat, akkor a nyál normálisnak tekinthető. Azonban, ha problémáid akadtak ezzel kapcsolatban, van megoldás, de további tanácsért mindenképpen fordulj a háziorvosodhoz!

Alvajárás

Különös dolgok történhetnek éjszaka. Ezek a dolgok lehetnek ijesztőek vagy egyenesen veszélyesek is, ezek közé tartozik például a sokak által rémisztőnek tartott alvajárás.
Ha az alvás közbeni úgynevezett bénulási fázisba hiba csúszik és nincs ami megakadályozza, hogy mozogjunk, képesek vagyunk felkelni és járkálni, anélkül, hogy bármit észlelnénk az egészből. Ekkor potenciálisan veszélyt jelenthetünk magunkra és a környékünkön lévő emberekre is.

Legtöbb esetben azért nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de előfordulnak esetek, mikor például az illető kimegy a konyhába és begyújtja a tűzhelyet, majd pedig visszafekszik aludni. Természetesen reggel semmire sem emlékszik.

Ha csak egyszer-egyszer történik veled ilyen, még nem kell félni, azonban ha ezek a problémák rendszeressé válnak, érdemes felkeresni egy szakembert, hogy kiderítsétek mi folyik a szervezetedben!

(Cs.B.)