énkép
#Testi problémák

Negatív énkép - Agyi elváltozás okozza

2014.01.25.
1 perces olvasási idő

Gondoltad volna, hogy a negatív énképet egyfajta agyi elváltozás okozza, aminek komoly következményei lehetnek?

Az agy okolható a testképzavarért

A kóros lesoványodásig fogyókúrázó nők agyában jelentős elváltozásokat fedeztek fel a németországi Bochum Egyetem kutatói: a tudósok szerint két agyközpont csökkent mennyiségű szürkeállománya tehető felelőssé azért, Torz énkép - illusztrációhogy arányos testalkatú és testsúlyú nők is egészségükre veszélyes állapotig fogyókúráznak. A kisebb mennyiségű szürkeállomány következménye ugyanis az, hogy a valóságostól teljesen eltérő képet alkotnak saját testükről.

A német kutatók kísérletében 30 kórosan lesoványodott és normálisnak tekinthető testsúlyú nő vett részt. Mindkét csoport tagjait arra kérték, hogy jelöljék meg a számítógép monitorján azt a sziluettet, amelyik véleményük szerint az ő testükhöz a leginkább hasonló. Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

Kisebb mennyiségű a szürkeállomány

Az ezt követő vizsgálatban minden résztvevő agyát egy speciális tomográf segítségével szkennelték végig, s a torz énképpel rendelkező kórosan soványak esetében jelentősen kisebb mennyiségű szürkeállományt tapasztaltak két agyközpontban is. „Az érintett agyközpontok, ahol kevesebb szürkeállományt mutattak ki műszereink, többek között a saját testünkről alkotott képért is felelősek, s ez magyarázat lehet arra, hogy számos esetben az anorexiával kezelt betegek miért észlelik a valóságostól messze eltérőnek magukat” – kommentálja az eredményeket Boris Suchan, a bochumi kutatók vezetője.

(Fókuszbananő)