nyár
#Táplálkozás

4 étel a nap káros hatásai ellen

2015.07.20.
1 perces olvasási idő

Az egészséges napvédőkön, az UV-sugárzás ellen védő ruhákon, kalapokon és napernyőkön kívül az étkezéssel is támogathatod a bőröd egészségét a forró nyári napokon. Lássuk, mit érdemes enned, mielőtt strandra vagy nyaralni indulsz!

A perzselő nyári melegben nem tanácsos huzamosabb ideig a napon tartózkodni, pláne a megfelelő védelem nélkül. A napsugárzás különféle veszélyes következményekkel járhat a bőrráktól a ráncokig, valamint a májfoltoktól a napégésig. Fontos, hogy megtegyünk bizonyos óvintézkedéseket, hogy megóvjuk a bőrünket a sérülésektől.

Milyen ételekkel óvhatod meg a bőrödet?

Citrusfélék

Mivel gazdagok C-vitaminban, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a nap UV-sugárzásából származó sérülésekkel szemben. Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin felhalmozódása az irhában és a felhámban jelentős védelmet jelent a nap UV sugarai ellen. A védelem azért alakul ki, mert a C-vitamin csökkenti a sejtekben lévő szabad gyököket, így véd a nap okozta sérülések, a bőrrák, a napégés, a májfoltok és néhány esetben a bőröregedés ellen is. Ezért a legjobb, ha olyan citrusfélét fogyasztunk, aminek magas a C-vitamin tartalma, ilyen például a narancs.

Dinnye

A dinnye nemcsak hűsítő hatása miatt jó választás nyáron, de természetes bőrvédő hatása is dinnyevan. Ebben az édes gyümölcsben nagy mennyiségben található likopin, amely egyfajta antioxidáns - ami egyébként a paradicsomban is megtalálható. A likopin segít a felére csökkenteni a bőrödben található szabad gyököket, így védi a bőrt a bőrrák, a napégés és a májfoltok ellen.

Lazac

Mind tudjuk, a lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, és tanulmányok igazolják az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatását. Ezen kívül ezek a zsírsavak segítenek csökkenteni a bőr érzékenységét is a napfényre.

Kakaó

Az étcsokoládéban egy flavanol nevű anyag található, ami védelmet nyújt a nap károsító hatásaival szemben. Kutatások kimutatták, hogy ezek a vegyületek elnyelik a nap UV-sugarait, ezzel megvédve a bőrt. A tanulmányokból kiderül, hogy a flavanol hosszú távú fogyasztása kedvezően hat az UV sugarak által előidézett bőrvörösség ellen, ezenkívül javítja a bőr puhaságát.

Természetesen a megfelelő fényvédelem elkerülhetetlen a nyári időszakban is, ezért tanácsos naptejjel és a napon való tartózkodás korlátozásával védeni magunkat a káros következményektől. Azonban jó úton jársz, ha minden lehetséges eszközzel véded magadat, így érdemes az ételeket is tudatosan megválasztanod.

B.Zs.

Kapcsolódó címkék

víz