egészség
#Táplálkozás

Hogyan turbózd fel az anyagcserédet?

2016.03.21.
1 perces olvasási idő

Az anyagcsere gyorsasága számos tényezőtől függ, többek között az öröklött hajlamtól, a kortól és a nemtől. Ezeken sajnos nem változtathatunk, ám számos olyan tényező is létezik, amelyek segítségével felgyorsíthatod az anyagcserédet.

Testmozgás

A test folyamatosan égeti el a bevitt kalóriát. Értelemszerűen ha többet mozogsz, több energiát égetsz el. Ha pedig rendszeresen sportolsz, nemcsak az edzés alkalmával, hanem hosszabb távon is gyorsíthatod az anyagcserédet. Bizonyított tény, hogy akik rendszeresen mozognak, azoknak gyorsabb az anyagcseréjük.

Víz

A szervezetednek szüksége van folyadékra, hogy elégethesse a kalóriákat. Már attól is lelassulhat az anyagcseréd, ha nem iszol eleget. Éppen ezért ne hagyd, hogy nélkülözze a szervezeted a folyadékot! Igyál meg minden étkezés előtt egy nagy pohár vizet, naponta összesen 2-2,5 liter folyadékot!

Gyümölcsevés

Egyél többször keveset!

Ha mindössze naponta kétszer eszel, ám akkor sokat, nemcsak a szervezetedet és azon belül főként a gyomrodat terheled meg, de a teljes anyagcserédet is lelassítod vele. Egyél naponta legalább ötször keveset, így folyamatosan elegendő tápanyagot biztosítasz a szervezetednek a működéshez, és még az anyagcserédet is felpörgeted vele.

Zöldség és gyümölcs

A zöldségek és a gyümölcsök kivétel nélkül kitűnően gyorsítják a metabolizmust. Nemcsak sok folyadékot tartalmaznak, de rostokban is gazdagok, amely az egyik legjobb eszköz a hatékonyabb emésztéshez.

Fehérje

A fehérje lebontásához a szervezetnek kétszer annyi kalóriára van szüksége, mint a zsír vagy a szénhidrát feldolgozásához. Válassz ezért sovány marha- vagy sertéshúst, halat, csirkét, húsmentes diéta esetén tofut, diót, babot, tojást, továbbá alacsony zsírtartalmú tejtermékeket!

Zöld tea

A zöld teában lévő katekin nevű anyag hatására felgyorsul az anyagcsere. Igyál napi 1-3 csésze zöld teát, és használd ki a tea nyújtotta előnyöket!

(KamaszPanasz)