csokoládé
#Táplálkozás

Egészségesebb módok a csokoládé élvezésére

2013.04.06.
2 perces olvasási idő

A háztartásomban én vagyok a vezető-csokimániás, és minden új tanulmány, ami a csokoládé egy jótékony hatásáról szólt, a szívemet (és az ízlelőbimbóimat) melengette. Ennek ellenére az évek során meg kellett tanulnom, hogyan emésszem meg azt, hogy a csokoládé-függőség igen kemény bosszút állhat a derékbőségemen.

Vékonyabbá tesz?

Egy kutatás viszont éppen ennek az ellentétét bizonyította be. A tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen esznek csokit, vékonyabbak is lehetnek azoknál, akik nem teszik ezt. A felfedezés alapja egy kérdőív eredménye volt, amit több mint 1000 nő és férfi töltött ki. Azok, akik beismerték, hogy hetente minimum ötször esznek csokit, az átlagosnál alacsonyabb testtömeg indexszel (BMI) rendelkeztek. A testtömeg index kiszámolásával az emberek különböző súlycsoportokba sorolhatóak be (sovány, normális testsúlyú, túlsúlyos vagy elhízott) magasságukhoz viszonyítva.

Annak ellenére, hogy a tanulmány nagyon érdekes, mégsem ad nekünk szabad utat a csoki mértéktelen fogyasztása előtt. Az eredmények csak azt mutatják, hogy azok az emberek, akik néha egy kevés csokival kényeztetik magukat, azok valószínűbben tartanak ki diétájuk mellett. Viszont a kutatás nem tér ki a csoki fajtájára, amit a résztvevők rendszeresen fogyasztottak.

Nem mindegy, milyen!

Láthatjuk, hogy a mindennapi csokiszeletünk ténylegesen jó hatással is lehet ránk, hiszen ha belegondolunk, akkor a természet legklasszabb alapanyagából, a kakaóbabból állítják elő. Nyers formájában a csokoládé nagy részben tartalmaz antioxidánsokat és még rengeteg más olyan természetes anyagot, ami nagy részben hozzájárul a test és az agy egészségét biztosító alkotóelemek létrejöttéhez. Viszont ha elolvassuk a csokink címkéjén lévő többi összetevőt, több édesítő- és tartósítószer nevével is találkozhatunk.

Ha már valaha hasonlítottál össze különböző ízű csokoládékat, akkor pontosan tudhatod, hogy mi a különbség egy édes tejcsokoládé és egy 70 vagy 80%-os kakaótartalmú csoki között. Az utóbbi meglehetősen keserű. A kérdés az, hogyan vehetünk magunkhoz minél többet a jófajta tápanyagból és kerülhetjük el a túlzottan keserű ízt. A választ megtalálhatjuk a szupermarketek édességosztályán.

Egészségesebb alternatívák

Az alap az édesítetlen kakaópor (ami a nyers kakaóbab ledarálásával születik) és ehhez lehet hozzáadni természetes édesítőszereket. Így olyan ízélményben lesz részed, ami teljesen természetes alapanyagokból áll, nincs túlédesítve és nincs tele semmiféle tartósítószerrel.

Itt olvashatsz néhány ötletről, amelyek a kakaópor kreatív felhasználását mutatják be:

  • Csinálj saját készítésű forró csokit! Használj alapul kakaóport, adj hozzá tejet és egy kevés természetes ízesítőszert!
  • Szórj egy evőkanálnyi kakaóport a reggeli müzlidbe! Ez finom kakós-csokis ízt fog eredményezni, és a többi összetevő miatt a kakaópor keserűségét sem fogod érezni.
  • Keverj össze kakaóport és barna cukorból készült szirupot vagy melaszt, és használd nyers gyümölcsök mellé fondüként!

(H.I. - myhealthnewsdaily)