google
#Vágyak

Google, a szextanácsadó

2011.07.14.
1 perces olvasási idő

A tizenévesek többsége inkább a Google-höz fordul segítségért a szexuális problémák terén, ahelyett, hogy megkérdezne egy olyan személyt, aki idősebb és tapasztaltabb. Jól van ez így?

Mindez egy közelmúltban végzett felmérésbőlderült ki, melyben a vizsgált korosztály a 13-24 évesek köréből származott. Amikor megkérdezték a kutatásban részvevőket, hogy mi a legfontosabb téma az interneten, milyen típusú programokat keresnek fel, a fiatal fiúk 52 százaléka és a fiatal lányok 59 százaléka azt a választ adta, hogy a társkereső programok és a közösségi oldalak a legmenőbbek.

Arra a kérdésre, hogy mely téma fontos számukra az egészségüggyel kapcsolatban, a válaszadó lányok és fiúk egyenlő arányban azt mondták, hogy a fitnesz. Azt írták, hogy azért, mert mindannyian tudják, hogy egy lány-fiú kapcsolat kialakulását nagyban segíti és befolyásolja a feszes idomok és a jó kondi, melyet csak a fitnesszel érhetnek el.

Azonban, amikor a szexuális élet témaköréből kérdeztük a fiatalokat, hogy számukra mely a legfontosabb téma, igen nagy volt a fiúk és a lányok válaszai közötti különbség.

Fogamzásgátlás, terhesség és menstruáció a középpontban

A fiatal lányokat, kicsit több mint háromszor (45 százalék) jobban érdekli a fogamzásgátló és a terhességgel kapcsolatos információk, és ötször (35 százalék) jobban érdekli a menstruációval kapcsolatos tudnivalók, mint a fiatal fiúkat. A lányokat jobban aggasztja (44 százalék) a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, mint a fiúkat (33 százalék).Google, a szextanácsadó

A témák szerint változik a válaszadók kor/rassz/etnikum és a társadalmi-gazdasági hovatartozás szerinti megoszlása. De általában, a fiatalabb tizenévesek hajlamosabbak aggódni a testük változásáért, ahogy ez a pubertáskorra jellemző.

Ebben a korban a fiúkat a tanulás helyett jobban érdekli a szex témája, az, hogy „hogyan kell csinálni” és sok más ehhez hasonló kérdés izgatja őket, mint az orális szex, amit az elején még furcsának és visszataszítónak vélnek.

Sok olyan weboldal létezik (köztük a KamaszPanasz is), melynek bármikor írhat és felteheti a kérdését egy kamasz. A lap orvosa vagy pszichológusa erre válaszol. Néha nem egyértelmű, hogy a fiatal mit is akar pontosan kérdezni, mivel nem tudja a választ, a kérdést sem tudja rendesen megfogalmazni. De azért a válaszadó szakember igyekszik minél informatív válaszokat adni.

A válaszokat tinédzser nyelven kell megírni, nem pedig tele tűzdelve orvosi latin szakszavakkal. Úgy kell válaszolni, hogy a levélíró megértse, és ezt jobban is szeretik a tinik.

Amikor az interneten a fiatalok próbálnak keresgélni, nem a kulcsszót vagy kifejezést írják be a keresőbe, mint például a fogamzásgátló vagy a táplálkozás, hanem egy személyes kérdést tesznek fel, melyre egy személyes választ várnak.

(M. T., huffingtonpost.com)