történelem érettségi
#Suli, munka

Ilyen feladatok lesznek az idei érettségin töriből

2017.04.11.
1 perces olvasási idő

Pár hét, és elkezdődik a végzős gimnazisták legnagyobb megmérettetése, az érettségi. Az idei középszintű töriérettségi feladattípusait szedtük össze nektek egy helyre, segítségül. - olvasható az eduline.hu-n.

A történelemérettségi írásbelije két nagyobb részből áll. Az első részben rövid kérdésekre kell válaszolni, a másodikban pedig két esszét kell megírni. Mind a két részben 50-50 a maximális pontszám. Az egész feladatsor megoldására pedig összesen 180 perc áll rendelkezésre.

A rövid feladatok

Először 12 feladatot kell megoldatnotok. Ezek a kérdések időrendi sorrendben követik egymást, és különböző történelmi korokra vonatkoznak.

1. Egy-két szóval, pár mondattal megválaszolható rövid kérdések

Ezek azok a feladatok, amelyekre az esetek többségében csak egy jó válasz létezik, és bármilyen jószándékú is a történelemtarnárod, nem tud pontot adni rá, ha nem a megfelelő fogalmat/ mondatot írod. Így hát érdemes jól elolvasd a kérdést, és próbálj a lehető legpontosabban válaszolni.

TIPP! 6 lépés a könnyebb tanulásért

2. Feleletválasztós kérdések

Azoknál a feladatoknál, ahol több választási lehetőséged van, csak azt jelöld meg, amelyikben biztos vagy. Ha sokkal többet megjelölsz, hiába van az aláhúzottak között a jó válasz is, nem fogsz pontot kapni a feladatra.

érettségi

Mind a két fajta rövid feladatnál érdemes arra figyelni, hogy helyesen írjátok le a különböző személyek és topográfiai adatok neveit, mert az elírások miatt nem kaptok pontot a válaszra, hiába lenne az jó.

KÉRDÉS Hogyan készülj a matek érettségire?

A hosszú, kifejtős feladatok

Az esszéknél a négy megadott téma közül kettőt kell kiválasztanotok, egy rövidet és egy hosszút. A rövid esszében valamely egyetemes történelmi kérdést kell kidolgoznotok, a hosszúban pedig a magyar történelemre vonatkozó feladatok közül kell írnotok egyet. A két írásnak két különböző korszakot kell feldolgoznia.

A teljes cikket elolvashatod az eduline.hu-n