főiskolai felvételi
#Suli, munka

Így szerezheted meg a legtöbb pontot a felvételin!

2017.03.28.
2 perces olvasási idő

Idén felvételiztek egyetemre-főiskolára, ezért szeretnétek minél több pontot gyűjteni? Az Eduline utánajárt, hány pontot ér a nyelvtudás, hogyan érdemes taktikázni az emelt szintű érettségivel és a nyelvvizsgával, és meddig kell megszerezni a nyelvvizsga-bizonyítványt ahhoz, hogy pluszpontokat kapjatok érte.

Az egyetemi-főiskolai felvételin minden jelentkező legfeljebb 500 pontot szerezhet. Ebbe beleszámít(hat) az öt fő tantárgy utolsó két év végi tanulmányi eredménye és az érettségi átlageredménye (maximum 200 pont), a két fő - a kiválasztott szakon előírt - érettségi tárgy százalékos eredménye (maximum 200 pont) és a többletpontok (maximum 100 pont).

A 2017-es felvételin is lehet duplázni

Ez azt jelenti, hogy minden jelentkezőnek kétféleképpen számolják ki az összpontszámát. Vagy összeadják az év végi jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált „tanulmányi pontszámot”, valamint a két fő érettségi tárgy százalékos eredményét, vagy ez utóbbit megduplázzák. Mindkét esetben a végeredményhez adják hozzá a többletpontokat. A felvételi eljárásban automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amelyik a magasabb.

Hogyan lehet az érettségi és a többletpontokat minél feljebb tornázni?

Ha nem nyelvi érettségivel indultok a felvételin, akkor tiszta az ügy: a komplex B2-s (vagyis középfokú) nyelvvizsgáért 28, a komplex C1-es (felsőfokú) nyelvvizsgáért 40 pluszpontot kaptok.

Ha a kiválasztott szakon kötelezővé tették az idegen nyelvű érettségit (például anglisztika szakon tanultok tovább, így mindenképpen számít az angolérettségi eredménye), más a helyzet.

Ha emelt szintű érettségit kell tennetek, akkor egy másik nyelvből tett nyelvvizsgáért megkapjátok a fenti 28 vagy 40 pluszpontot, ha azonban ugyanabból a nyelvből tesztek emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát, csak az egyikért jár többletpont.

Ha az adott egyetem vagy főiskola képzésén kötelező ugyan az adott idegen nyelvből érettségizni, de beérik a középszintű érettségivel is, trükkösebb a dolog: két lehetőség közül kell választanotok.

TIPP! Hogyan lehetsz hatékonyabb a tanulásban?

1. lehetőség

Ha középszintű érettségit tesztek, akkor természetesen magasabb (akár jóval magasabb) pontszámot tudtok elérni a maximális 100 pontból, mint ha emelt szintű érettségire jelentkeznétek. Ha emellett tavasszal elmentek nyelvvizsgázni, akkor - szinttől függően - megkapjátok a nyelvvizsga-bizonyítványért járó többletpontokat is. A felvételizők túlnyomó többsége ezt az opciót választja.

2. lehetőség:

Ha emelt szintű érettégit tesztek, akkor valószínűleg kevesebb pontot fogtok megszerezni a maximális 100-ból, mint ha a jóval könnyebb középszintű érettségi választottátok volna, viszont az emelt szintű érettségiért járó többletpontok száma magasabb: tantárgyanként 50 pont.

Azt, hogy a két lehetőség közül melyik a jobb, azt előre (sajnos) senki nem tudja megmondani, azzal viszont biztosan nem fogtok mellé, ha a döntésbe bevonjátok a nyelvtanárotokat is, aki tisztában van azzal, milyen szinten álltok az adott idegen nyelvből.

felvételi

Középszint és középfok: nem ugyanaz

Fontos infó, hogy a középszintű idegen nyelvű érettségi B1-es szintű, míg az emelt szintű érettségi B2-es. A nyelvvizsgaközpontokban a B1-es szintet alapfoknak hívják, míg a B2-t középfoknak (az egyetemi-főiskolai felvételin csak a B2-es és a C1-es nyelvvizsgáért jár többletpont, a B1-esért nem). Vagyis az emelt szintű érettségi szintje a középfokú nyelvvizsgáénak felel meg.

TIPP! Tanulj nyelvet gyorsan

Ezekre a szabályokra is figyelni kell

Hogy a lehető legtöbb felvételi pontot szerezzétek meg egy-egy jól sikerült érettségivel, nyelvvizsgával (na meg az ügyes taktikázással), ahhoz a felvételi tájékoztató apróbetűs részét is ismernetek kell.

Ha például több különböző nyelvből szereztek nyelvvizsgát, például angolból van egy C1-es, németből pedig egy B2-es nyelvvizsgátok, akkor is "csak" 40 többletpontot kaptok, ez ugyanis a nyelvtudásért járó pluszpontok felső határa, ennél többet nem szerezhettek nyelvtudásra hivatkozva.

A teljes cikket az eduline.hu-n olvasható

(Eduline)

Kapcsolódó címkék

suli