érettségi 2016
#Suli, munka

Érettségizők: erre számíthattok a következő időszakban

2016.05.26.
2 perces olvasási idő

Lezárultak az írásbeli érettségi vizsgák, és június 2-án megkezdődnek az emelt szintű szóbelik - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

A tanév rendjében meghatározott 16 nap alatt 1161 vizsgahelyszínen mintegy 112 ezer érettségiző írásbeli vizsgáit tartották. A tájékoztatás szerint az írásbelik feladatlapjai valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu), így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Május 25-én délután 2 órától már mind az 520 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a fenti honlapon.

Mikor lehet megtenkinteni a kijavított írásbeliket?

A vizsgadolgozatok kijavítása után a diákok saját iskolájukban megtekinthetik dolgozataikat és - amennyiben úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt - észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes, május 31-e. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje az iskola döntésétől függően, ettől eltérhet. Azok a diákok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, a vizsgabehívójukról illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat. A megtekintés ideje számukra - a vizsga szintjétől függetlenül - szintén május 31-e.

érettségi

Jön a második forduló: a szóbeli vizsga

Az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka június 2. és 9. között lesz (több mint 43 ezer szóbeli vizsga, 164 vizsgahelyszínen, 2866 tantárgyi bizottság előtt).

Tipp Így készülj fel hatékonyan a szóbelire

Az érettségizők emelt szinten 79-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, illetve fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a KH-k közreműködésével juttatja el a három fős tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

Hogyan értékelik a szóbeli vizsgát?

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező KH megküld az illetékes érettségi vizsgabizottság részére.

Az emelt szintű szóbeliket követően, június 13-ától 24-éig tartják majd a középiskolákban a középszintű szóbeliket.

Ezt olvastad már? Hogyan kell kiszámolni az érettségi pontokat?

(MTI)