Turay Ida Színház
#Suli, munka

Ikrek előnyben! - Ikerkutatásra alapuló vígjáték a Turayban

2016.03.09.
2 perces olvasási idő

Ki ne ismerné A két Lotti-t vagy a Koldus és királyfi-t, hogy csak a világirodalom legismertebb műveit említsük azok közül, amelyek az ikrekről, emberek hasonlóságáról szólnak.

Topolcsányi Laura Ikrek előnyben! című darabja új színt ad ehhez a képzeletbeli palettához, bátran nyúl a témához, ráirányítja a figyelmet az ikerlét meghatározó jegyeire és a társadalom felelősségére.

Miért és mennyire fontos, hogy külön személyiségnek tekintsük az egypetéjű ikerpár két tagját, még ha külsőleg nem is tudjuk megkülönböztetni őket? Mindezekről úgy beszél, hogy közben mosolyt csal a nézők arcára Don Sandro (Sasvári Sándor), a magyar keresztapa kétségbeesett „iker-castingjain” keresztül.

ikrek előnyben plakát

„Az ikreklét mindig lenyűgöző, kíváncsivá teszi az embereket. Egy véletlennek köszönhető az Ikrek előnyben! megszületése. A Csakazértis szerelem című darabba egyik este Vásári Mónika ugrott be Keresztes Ildikó szerepébe. Én erről nem tudtam, Mónin volt már a jelmez, a paróka, konstatáltam, hogy ott van Ildikó, amikor hirtelen megfordult és döbbenten láttam, hogy ő és mégsem. Aztán nevettünk és elkezdett járni az agyam, milyen jó lenne egy olyan darabot írni, amely a szereplők hasonlóságára épít. Még aznap este megbeszéltem ezt a színház alapító igazgatójával, Darvasi Ilonával, és elkezdtem a darabon dolgozni. ” – mondja Topolcsányi Laura, a darab írója.

A darab különlegessége még, hogy a főszereplő ikerpár, akiket Détár Enikő és a darabot ihlető Vásári Mónika alakít, japánok. A színésznők (Enikő és Mónika) egy osztályban végeztek, ám ez az első alkalom, hogy együtt állnak színpadra.

Détár Enikő mint ikertestvér

„A darabra készülve belevetettem magam az ikerkutatásba, legnagyobb segítségemre Dr. Métneki Júlia könyve volt, amit egyébként a műben szereplő ikerpár egyik tagja (a Nina szerepébe bújó Vásári Mónika) is tanulmányoz, hogy mindent tudjon az ikerségről, a biológiai aspektusától egészen a misztikus voltáig. Nagyon érdekes, hogy az ikerség megítélésében kulturális különbségek is vannak: míg az egyik helyen átok és elpusztítandó, addig máshol isteni jel és tisztelet övezte az ikreket. A darabban több ’ikerpár’ is szerepet kap, akik a magyar keresztapa, Don Sandro castingjára jönnek, hiszen egy látomás szerint a budai bártulajdonost csak egy énekes-ikerpár tudja kihúzni a bajból.

A főszereplő ikerpár, Andrea és Nina, nem véletlenül japánok. Ugyanis a japán kultúrában van egy különleges szemlélet: úgy tartják, hogy aki először jön a világra, ő a másodszülött és azért bújik ki elsőnek, hogy megnézze a helyet, ahova a testvére érkezik és a világ tudomására hozza, hogy érkezik Ö.” – tette hozzá Laura.

Az ikrek sokszínűsége a zenében is visszatükröződik: ahány iker, annyi zenei stílus. Berkes Gábor igazán kitett magáért, a Country testvérpár (Szántó Szandra és Boros Zoltán) country zenéjétől kezdve a metálos, pop-os dalokon át a hagyományos japán zene motívumai is megjelennek. A zeneszerző maga is színpadra áll Patkó Béla Kikivel (a legendás Első Emelet frontembere) és egy fiktív zenekaralakulás-történetnek lehetünk a szemtanúi.

Mindezt keretbe foglalja Don Sandro története és a castingok légköre. A Turay Ida Színház legújabb bemutatójában (2016. március 19. 19:00), Topolcsányi Laura – Berkes Gábor: Ikrek előnyben! című produkciójában vígjátékba csomagolva jelenik meg a művészvilág kiszolgáltatottsága, a pénz jellemformáló hatása és az ikerség előnye és hátránya.

Topolcsányi Laura-Berkes Gábor: Ikrek előnyben!

  • Bemutató: 2016. március 19. 19:00
  • További előadások: 2016. április 8. 19:00

(Forrás: Turay Ida Színház)