OKJ
#Suli, munka

Új szabályok: ezentúl mindenkinek két ingyenes OKJ-s képzés jár!

2015.09.24.
1 perces olvasási idő

Még többen kapnak esélyt arra, hogy piacképes végzettséget szerezzenek. Az állam már nemcsak egy, hanem két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja, ha a tanulmányokat az iskolarendszerben végzi a tanuló.

Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: aki a felsőoktatásban diplomázott, ám eddig OKJ-s szakképesítést nem szerzett, két szakmát tanulhat az iskolai rendszerű képzésben, teljesen ingyenesen, állami forrásból. Hozzátette: a tanfolyami keretekben szerzett OKJ-s végzettség nem számít bele a két ingyenes szakmába.

A képzés munka mellett, esti vagy levelező tagozaton végezhető el, az oktatás két évig tart.

Fontos, hogy az új szabály nem minden szakképesítésre vonatkozik, csak az OKJ-ban szereplő 650-ből mintegy 300-ra. Nem lehet állami pénzen beiratkozni a jellemzően 100-300 ezer forint közötti összegbe kerülő OKJ-s tanfolyamokra sem, ahol fél-egy év alatt szerezhető meg ugyanaz a végzettség.

Mik a feltételek?

A helyettes államtitkár el mondta: aki nem estin, hanem nappali tagozaton végezné el az iskolarendszerű OKJ-t, az eddigi 21 éves kor helyett 25 éves korig jelentkezhet, ez a választási lehetőség általános érettségi után, sikertelen egyetemi felvételi esetén, az egyetemet, a főiskolát idő előtt elhagyóknak, frissdiplomásként sikertelen elhelyezkedés esetén áll fenn. Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén ösztöndíj is.

Aki első szakképesítésként ilyen szakmát választ, havi 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjat kap a tanulmányi eredmény függvényében.

Az aktuális képzési listát itt találjátok: Országos Képzési Jegyzék

Az OKJ-s képzés elvégzése - ha az adott szakirányon tanultok tovább - ráadásul +24 pontot jelenthet a felsőoktatási felvételi során.

(MTI)

Kapcsolódó címkék

suli