halogat
#Suli, munka

Alattomos ellenségünk a halogatás

2023.01.03.
2 perces olvasási idő

Észre sem vesszük, hogyan morzsolódik az idő, hogyan telnek el a percek, órák anélkül, hogy elvégeznénk a feladatunkat. Sőt mi több: anélkül telnek a percek, hogy nekikezdenénk a feladatunknak. Miért? És hogyan tudjuk a halogatás csapdáit kikerülni?

Mit és hogyan halogatunk?

Gyakorlatilag bármit képesek vagyunk halogatni. Elodázzuk Alattomos ellenségünk a halogatása tanulás elkezdését, várjuk, hogy a mosatlan magától megtisztul, halogatjuk a diéta elkezdését: majd holnap, jövő héten, elsején. Vagy halogathatjuk a döntéseinket: szakítsak-e, melyik sulit válasszam, rakjunk-e félre pénzt?

A legkönnyebben akkor kaphatod magad halogatáson, amikor tanulás helyett már órák óta a neten vagy egy játékon lógsz, és ekkor jön a kellemetlen felismerés: te jó ég, már ennyi az idő!

Miért halogatunk?

A halogatásnak több oka lehet:

Először is, a feladat túl nehéznek tűnik elsőre, túl nagynak. Azt sem tudjuk, hol kezdjünk bele. Attól félünk, hogy nem fog sikerülni, hogy kudarcot vallunk. Sokszor ez nem is tudatos. Például a matek lecke megírása előtt az a kép villan be, hogy nem fog menni, már megint órákba fog telni, mire megérted a feladatot.

Másodszor: az agyunk olykor becsap bennünket. Az agyunknak nem csak tudatos részei vannak, hanem erősebb érzelmekkel operáló részei is. Így olyan feladathelyzetekben, ami ijesztő, az értelmes, okfejtő agyunk mintha átadná az irányítást a mélyebb érzelemekkel operáló résznek. Ha valamivel eltereljük a figyelmünket, például játszunk, akkor a kellemetlen ingerek eltűnnek: és tessék, máris jobban érezzük magunkat.

Csakhogy a természet elég okosan találta fel az emberi agyat: amikor elvégzünk egy feladatot, olyan neurotranszmitterek szabadulnak fel, amik jutalomként érzékelünk az agyunkban. Azaz jobban érezzük magunkat tőle.

A gond az, hogy rövid távon mintha túlértékelnénk a pillanatnyi örömöket (amit pl. a candy crush okoz), és alulbecsüljük a jóval nagyobb jutalmat a feladat elvégzése után pl.: elégedettség vagy megkönnyebbülés.

Mit tehetünk, ha halogatáson kapjuk magunkat?

  • 1. Legyen világos a cél (pl.: 10 oldalas dolgozatot kell írnom).
  • 2. Legyen világos a hátáridő (ma este 9-ig el kell készülnie). Ezt egy kutatás is bizonyította, ahol egyetemistáknak több dolgozatot kellett beadniuk. Az egyik csoport akkor adhatta be, amikor akarta, a másik csoportnak viszont nagyon szoros határidői voltak. A szoros határidő nem csak azzal járt, hogy a feladatokat időben elvégezték, hanem a munka is sokkal jobb minőségű lett. Pedig a tapasztalt halogatók pont azért halogatnak sok esetben, mert perfekcionisták, és minél jobb munkát akarnak kiadni a kezükből. Sajnos ez így nem igaz. Minél jobban strukturált az idő, annál jobb a munka.
  • 3. A feladataidat kezdd egy könnyebb résszel, amit nagyon szeretnél megcsinálni. Ezzel becsapod az agyadat, azonnal boldogság hormonokat termel, és úgy érzed, hogy de jó, már egy feladattal kevesebb. Viszont ezek után ne halogasd a nehezét!
  • 4. Lépésről-lépésre... A feladatok ijesztőek elsőre. Személyes példával élve ilyen a videó készítés is. Az első videót sok-sok fontolgatás (halogatás) előzte meg. Miért? Mert soknak tűnik, túl nagy feladat, csak a 10 perces videót láttam a szemeim előtt. Mit mondjak, hogyan kell vágni, hogyan kell felrakni a netre? De aztán a nagy feladatot lépésekre bontottam: megírni, rendezni, forgatni, vágni. Így lépésről lépésre haladtam, és lépésről lépésére válaszoltam meg a kérdéseket. Ugyanez a helyzet a leckével is. 10 oldalas dolgozatot kell írni? Elsőre soknak tűnik, de először csak anyagot kell gyűjteni, aztán elolvasni, kiválasztani a legfontosabb részeket, és mire idáig jutsz, már kész a fejedben a dolgozat vázlata.
  • 5. Szünet! Bármit végzel, bármilyen cselekvést, legyen az a tanulástól kezdve a sportig bármi, megérdemled a szünetet. Egyetemisták olykor beleesnek abba a hibába, hogy tanulnak egész álló nap. Ez így lehetetlen. Sokkal inkább az számít, hogy mennyire tudunk koncentrálni az adott feladatra: azaz elég 20-30 percet tanulni maximális figyelemmel.
  • 6. Fedezd fel, hogy miért szereted csinálni. Keress valamit, amire kíváncsi vagy, ha tanulsz, vagy legyen a szemrd előtt a pozitív végkifejlet, ha takarítasz.
  • 7. És végül a 20-30 perces koncentrációhoz iktasd ki a figyelemelterelő dolgokat!

A halogatás tehát nem más, mint egy döntés, amit arról hozunk, hogy mit fogunk tenni. Az is egy döntés, ha inkább a közösségi oldalakon like-oljuk a képeket. A nagy különbség csak annyi, hogy nem érjük el vele a célunkat.

(KamaszPanasz)