Ottlik
#Suli, munka

Ottlik lesz az idei irodalom érettségi egyik főszereplője?

2012.05.02.
2 perces olvasási idő

Az elmúlt évek vizsgakérdéseinek tanulmányozása arra enged következtetni, hogy a sikeres magyar érettségi érdekében nem célszerű csak az irodalmi évfordulókra alapozni a felkészülést.

Sok diák, de számos felkészítő tanár is nyomon követi, hogy az érettségi adott évében milyen irodalmi évfordulót jegyeznek. Úgy vélik, nagyobb az esélye, hogy az irodalmi érettségi kérdései arra az íróra, költőre fognak irányulni, akivel kapcsolatban éppen akkor megemlékezünk valamilyen eseményről, például a születéséről vagy a haláláról.

Orosz rulett – az évfordulók számon tartása nem mindig jön be!

érettségiA középszintű magyar nyelv és érettségi vizsgatípus bevezetése óta az évfordulókhoz kapcsolódó kérdések már nem jellemzőek annyira, mint a korábbi években. Tény azonban, hogy amikor 2005-ben József Attila születésének 100. évfordulóját ünnepelte az ország, az érettségi egyik összehasonlító elemzésének témája is a szerző költészete volt. Mikszáth is szerepelt a feladatok között, aki akkor hunyt el 95 éve, illetve Kaffka Margit, akinek akkor a 125. születési évfordulójáról emlékeztünk meg.

A 2006-os érettségin azonban Umberto Ecohoz kapcsolódott az egyik feladat, pedig nem volt kerek évfordulója. Ugyanebben az évben szerepelt Vajda János is, akinek viszont 2007-ben jegyeztük a 180. születési évfordulóját, illetve halálának 110. évfordulóját. Vagyis e szempont szerint nem a 2006-os évben kellett volna az érettségizőknek találkozni a nevével.

2007-ben viszont a 80. születésnapját ünneplő Sánta Ferenc került terítékre, illetve Ady Endre, aki kereken 130 évvel azelőtt született. 2008-ban sok érettségiző Nyugattal kapcsolatos kérdésekre készült, mivel akkor ünnepeltük a lap alapításának 100. évfordulóját. Nagy meglepetésükre azonban Petelei, Berzsenyi és Vas István munkásságát forszírozták a feladatok. A tavalyi vizsgán Nemes Nagy Ágnes, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály szerepelt. Közülük csak Nemes Nagy Ágneshez kapcsolódott kerek jubileum, mert akkor hunyt el 20 éve, de a többiekhez nem.

Aktuális jelöltek

Az idei témák latolgatásakor gyakran elhangzik Ottlik Géza neve, mert az Iskola a határon című regény szerzője most ünnepelné a 100. születésnapját. Ugyanebből az okból kifolyólag Örkény István is potenciális jelölt. A felkészülés során az alábbi szerzőkre mindenképp érdemes nagyobb figyelmet fordítanod, ha lehetségesnek tartod, hogy a 2012-es érettségi feladatsort az aktuális évfordulók alapján állították össze.

Születési évfordulók 2012-ben

90 éve született Nemes Nagy Ágnes
100 éve született Ottlik Géza
Örkény István
Gazdag Erzsi
125 éve született Áprily Lajos
Csáth Géza
Karinthy Frigyes
Kassák Lajos

Halálozási évfordulók 2012-ben

5 éve hunyt el Szabó Magda
20 éve hunyt el Karinthy Ferenc
Kolozsvári Grandpierre Emil
30 éve hunyt el Jékely Zoltán
70 éve hunyt el Móricz Zsigmond
75 éve hunyt el József Attila
Juhász Gyula
90 éve hunyt el Gárdonyi Géza
375 éve hunyt el Pázmány Péter

(KamaszPanasz)