szerencse
#Suli, munka

Péntek 13: háromszor egy évben

2012.04.13.
1 perces olvasási idő

Szerencsére idén túl vagyunk már egy péntek 13-án, ma van a második, és lesz még egy július 13-án. Három péntek 13-a egy éven belül balszerencsét hoz, vagy csak ártalmatlan babonáról van szó?

A babona gyökerei régi korokra nyúlnak vissza, a tudomány fejlődésével egyre inkább háttérbe szorult, de nem tűnt el teljesen. A szó eredetét többféleképpen magyarázzák, először is a babvetés (jóslási módszer) szóból, másrészt egy „tévhit” jelentésű szlovák jövevényszóból - olvasható a Wikipédián.

De miért rettegünk ettől a számtól? A 12-es után következik, ennyi hónapja van az évnek, ennyi tagja van a csillagjegyeknek, ennyi apostola volt Jézusnak (vele együtt már 13-an voltak), ráadásul 12 egy tucat. Szóval a nagyra hivatott 12 után a 13 rossz tapasztalatot sejtett, különösen, ha péntekre esik.péntek

Nem akarok valódi alapot biztosítani a babonásoknak, de tudtátok, hogy az Apolló-13 űrhajót éppen 13 óra 13 perckor próbálták fellőni, de meghiúsult? Dan Brown írt erről sikerkönyvében, A da Vinci-kódban. Az eredeti cél a Hold lett volna, ám változott a program, súlyos kudarcba fulladt a küldetés a 70-es években.

És még egy szerencsétlen eset: 1307. október 13-án, éppen pénteken IV. Fülöp francia uralkodó egy jól megszervezett akcióval, egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a templomos lovagrend vagyonát, bebörtönözte a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás meggyalázása miatt.

A filmvilág is büszkélkedik meggyőző ópuszokkal: a Péntek 13. című amerikai horrorban túrázni indul egy fiatalokból álló társaság. Bár ne tették volna. A felhőtlennek induló táborozás ugyanis valóságos rémálomba torkollik, amikor egy titokzatos gyilkos kezdi tizedelni őket. Hogy véletlen-e a péntek 13-i kirándulás, nem tudni, de tény, aki babonás, az ne tervezzen erre a napra túl sok mindent. Figyeljünk arra, melyik lábbal lépünk fel a járdára, kerüljük a fekete macskát, satöbbi, satöbbi. Vajon adna a háziorvosunk igazolást erre a napra, azzal az indokkal, hogy „babona miatt otthoni pihenőt indokolok”?

Korábban már írtunk arról, hogy az egynapos babonával nem kell orvoshoz fordulni, más kérdés, ha valódi fóbiáról van szó. A 13-as számtól való félelem, a triszkaidekafóbia azonban már sokkal súlyosabb probléma, amely pszichoterápiás kezelést igényel.

(T.A., Wikipédia)

Kapcsolódó címkék

suli