érettségi
#Suli, munka

Készülj az érettségire! Német érettségi 2012

2013.04.24.
1 perces olvasási idő

A világ leghíresebb karneváljairól, a vegetarianus étrendről, szibériai utazásokról és egy különleges hotelről szóló szöveget is kellett értelmezni a 2012-es középszintű németérettségin.

A német nyelvi írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 érettségiperces, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az említett vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható idő sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak a diákok nyomtatott szótárt, a többi során semmilyen segédeszköz nem használható.

Emelt és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.