főiskola
#Suli, munka

Milliomosok diploma nélkül

2011.02.21.
1 perces olvasási idő

Dollármilliókat kerestek egyetlen nagyszerű ötlettel, találmányaikat több milliárd ember használja, munkásságukat az iskolákban is tanítják – pedig soha nem szereztek diplomát. A listán azok a feltalálók szerepelnek, akik tanulás helyett inkább szerencsét próbáltak. És persze sikerrel jártak.

Benjamin Franklin

A villámhárító és a bifokális szemüveglencse feltalálója, a nyári időszámítás ötletének szülőatyja soha nem járt iskolába. Családja házi tanítót fogadott mellé, de tanulmányait 17 évesen megszakította, hogy az Egyesült Államokban próbáljon szerencsét.

Thomas Edison

Edison – akinek olyan tárgyakat köszönhetünk, mint pélául az izzólámpa és a filmfelvevőgép – szintén nem kimagasló iskolai eredményével alapozta meg későbbi karrierjét. Miután eltanácsolták az általános iskolából, anyja otthon taníttatta, 12 évesen már újságot árult a michigani vonatokon, így kezdődött vállalkozói pályafutása.

George Eastman

Eastman harmincévesen szabadalmaztatta a 35 milliméteres, perforált celluloidszalagot, amely elemi szerepet töltött be a fotográfia elterjedésében és a filmgyártás megindulásában. A feltaláló, aki az Eastman Kodak Company egyik alapítója volt, az érettségi előtt hagyta ott a középiskolát.

Isaac Singer

Tizenkét évesen, még az általános iskola befejezése előtt szökött el otthonról, bátyja boltjában sajátította el a gépszerelés alapjait. Bár nem ő volt az első, aki varrógépet tervezett, a háziasszonyok az ő innovációjának köszönhették az otthoni használatra készült változatot.

Henry Royce

Royce egy év után hagyta ott az általános iskolát, autószerelőként alapozta meg hírnevét. Dinamószervizében rakta össze első saját autóját, amelyből a Charles Rollsszal való együttműködés megkötésével megszületett a Rolls-Royce márka.

(Forrás: Eduline)