edzés
#Mozgás

Melyik fontosabb a fogyáshoz: a mozgás vagy a táplálkozás?

2024.02.05.
2 perces olvasási idő

Hogy mi az igazság? Erről megoszlanak a vélemények, azzal viszont minden testedzéssel foglalkozó szakember és kisebb-nagyobb átalakuláson átesett fiatal egyetért: az étkezésen, azaz a diétán van a hangsúly. De vajon mitől indul be a fogyás, és hogyan lehet sikeres az egész folyamat? Rosta Péter személyi edzőt kérdeztük.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ez bizony az edzőteremben is megállja a helyét. „Az edzés és a helyes táplálkozás egyaránt fontos” – kezdi Rosta Péter személyi edző. „Ha számokban kellene kifejezni az arányokat, akkor 70 százalékban az étkezés, 30-ban pedig az edzés határozza meg a fitt kinézetet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy edzeni csak 30 százalékosan kell. Sőt!

Amennyiben mindkét vonalon törekszünk a teljességre, a 100 százalékra, akkor hamarabb érkezik a siker, és látványosan változik a test összetétele. A lányok karcsúbbak, feszesebbek lesznek, míg a fiúk izmosodni fognak.

Kell az üzemanyag

Az edzéssel az impulzust adjuk meg a testünknek, izmainknak a változásra, de ehhez a változáshoz bizony üzemanyag is szükséges, amit az ételek adnak. A test a kapott kalória mennyiségéből fogja eldönteni, hogy fogyjon-e vagy hízzon.

Az első lépés: a személyi edző

Nem feltétlenül szükséges a kilókat figyelgetni, mert az önmagában nem jelent sikert. Hatalmas változásokat érhetünk el ugyanis úgy, hogy testsúlyunk nem változik – hangsúlyozza a személyi edző, aki azt tanácsolja, hogy az átalakulás legelején mindenképp célszerű egy személyi edző támogatása, ő ugyanis testre szabott edzéstervet ír, és megtanítja a gyakorlatok helyes kivitelezését. Mindemellett bátran vegyük igénybe dietetikus segítségét, aki megtervezi az étrendet és végig támogat annak megvalósitásában.

Sok időt, sérülést és sikertelen heteket, hónapokat spórolhatsz meg egy hozzáértő edzővel. Ezt alátámasztja a KamaszPanasznak korábban nyilatkozó sportorvos is, aki azt hangsúlyozta: meg kell tanítani a biztonságos sportolást, hol vannak a határok, be kell tartani a következetességet is, hiszen gyakran elviszi az embert a lendület, ez pedig úgynevezett túlhasználathoz, vagy akár sérüléshez vezethet. Fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetünket a sporthoz, az egész életmódváltáshoz.

Mielőtt valakivel elkezded a közös munkát, jobb picit érdeklődni, utánaolvasni – tanácsolja Péter. Az igazi hozzáértést a hosszú évek munkája adja, illetve a referenciák, ami ebben az esetben az elégedett klienseket, a komoly és látványos átalakulásokat jelentik. Azt sem árt megnézni az interneten, hogyan néz ki az edző, azaz ő is sportol vagy csak tanácsokat ad? Nem mindegy.

Egy jó edző idővel a barátoddá válik, sőt, ha hullámvölgybe kerülnél, motiválni fog, hogy ne add fel, amit elkezdtél, és hogy minél hamarabb elérhesd a céljaidat.

Más-más edzés kell a lányoknak és a fiúknak

Lányoknál elsődleges területek a comb és a fenék, ők általában ezekre a területekre híznak, emiatt igényelnek ezek az izomcsoportok nagyobb figyelmet. A fiúk pedig a hasukra szedik fel a túlsúlyuk nagyobb részét. Náluk az izomzatépítésnek van prioritása amellett, hogy a testzsírjukat is csökkentsük. Hogy kik a kitartóbbak? Sok esetben bizony a lányok – vallja be Péter.

Lusta vagyok edzeni, majd holnap

„A fiatalok sokkal nehezebben veszik rá magukat bármiféle mozgásra. Ez leginkább a neveltetésből fakad. Talán ezért is tartom nagyon fontosnak a magam számára, hogy ne csak az év bizonyos szakaszaiban legyek jó formában, hanem folyamatosan, hiszen így válhatok legkönnyebben példaképpé, ami nem csak a kezdeti lelkesedést adhatja meg nekik, hanem a későbbiekben is motiváltabbak lesznek” – teszi hozzá Péter.

Nincs titok, nincs csodaszer...

Ezeket ne is keresd! A siker kulcsa az akarat, a következetesség, a kitartás. Tartsd be a diétát, és ne lógd el az edzéseket – mondja a személyi edző.

(KamaszPanasz - T.A., újságíró)