lapos has
#Mozgás

Lapos has 30 nap alatt: első hét

2015.11.19.
2 perces olvasási idő

Ki ne álmodozna lapos, izmos hasról? 4 részes sorozatunkban megmutatjuk, hogy hogyan tudsz 30 nap alatt feszesebb és laposabb hasra szert tenni.

Első nap - rögtön az elején

A legtöbben, akik rendszeresen edzenek, az edzés legvégére hagyják a hasizom-gyakorlatokat. Tedd az ellenkezőjét! Mindig próbáld meg a bemelegítés után elvégezni ezeket a gyakorlatokat, így sokkal hatékonyabban tudod őket végezni.

Második nap - dolgozzanak az izmok!

Sokan elfelejtik, hogy nem csak a felüléssel lehet erősíteni a hasizmot. Sok nő elfelejt az alsóbb, illetve a mélyebben fekvő izmokra edzeni. Végezz rendszeresen komplex, 10-15 perces hasizom-edzésprogramot.

Harmadik nap - “palló” teszt

Ez az első az öt tesztből. Ezzel a módszerrel könnyedén tesztelheted a hasizmod erősségét, illetve a továbbiakban azt, hogy ehhez képest mennyit fejlődtél. Hogyan csináld? A kezdő pozíció a fekvőtámasz. Lassan ereszkedj le addig, hogy az alkarodon támaszkodj ( ami 90 fokos szöget zár be a felkaroddal ). Ne emeled fel a fejed, próbáld magad a hasizmoddal tartani.

A lényeg, hogy megtartsd magad. Közben mérd az időt, majd írd fel. Ezt rendszeresen végezd el az edzséprogram során, így láthatod, hogy hétről hétre mennyit fejlődsz.

Negyedik nap - Dolgozz fenékre!

Hogy miért? Ez puszta anatómia, hiszen az izmok és a csontok szépen tartják a tested, a sok üléstől viszont a medencecsont előretolódhat, és ez által az alhasi izmok szép lassan leeresztenek, amelynek az eredménye egy nem túl esztétikus has. Eddz fenékre is, így kisebb teher nehezedik a gerincedre, és a hasizmoknak is rengeteget segítesz.

Csinálj például kitöréseket, de ne lépj vissza, kicsit engedd lentebb a térded, és próbáld ezt a pozíciót megtartani. Cserélgesd a lábaid. A guggolás is remek edzés a fenék és az alhas izmainak, csinálj belőle 20 sorozatot.

Ötödik nap - Egyél a laposabb hasért!

A sok edzés mellett nem árt odafigyelned az étkezésre sem, hiszen a fagyi, hamburger, jeges kávé és sült krumpli 'diéta' könnyen nem várt zsírpárnákat okozhat.

Ám nem minden zsír, 'rossz zsír'! Sőt! A szervezetünk számára nélkülözhetetlen a zsír, de persze nem mindegy, hogy ezt milyen forrásból vesszük magunkhoz. A többszörösen telített zsírokat érdemes elkerülni, a többi viszont bátran ehető. Fontos a mennyiség is, illetve a minőség. A napraforgó olajat cseréljük olívára, és ha nassolnivalóra vágyunk ne chipset, hanem egy marék mandulát rágcsáljunk.

Teljes kiőrlésű kenyérre kenjünk magvakból készült vajat, vagy a salátánkra is locsolhatunk egy kis balzsamecet-olivaolaj kombinációt. Persze ne tiltsunk el magunktól mindent, néha egy- egy szelet csoki belefér.

Hatodik nap - Teljes erőbedobással

A boltok polcain megannyi DVD-t találhatunk, kifejezetten 'hasra' valókat is. Ezen a napon iktassunk be egy keményebb edzést! Ne a megszokott gyakorlatokat csináld, keress valami gyilkosabbat. Légy kitartó, csináld végig az edzésprogramot! Ha nem akarsz tréning-videóra költeni (pedig hidd el, megéri), akkor az interneten is rengeteg ingyenesen letölthető programot találsz. ( Nem rossz ötlet megkérdezni az anyukádat, hogy nem kallódik-e valahol egy régi Bíró Ica vagy más tornakazetta. Elsőre viccesnek hangzik, de a gyakorlatok jól át fognak mozgatni).

Hetedik nap - pihenés

Az izmok csak úgy fejlődhetnek megfelelően, ha időnként pihennek is. Heti háromszori edzés bőven elég, a mindennapos felülések, és egyéb kínzások egyáltalán nem fognak izmosabbá varázsolni, mondják a személyi edzők. A változást gyorsabban észreveszed, ha kicsit pihenteted az izmaid, és időt adsz két edzés között a regenerálódásukra.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ma a tévé előtt kell kuksolnod egy hatalmas doboz fagyival. Menj sétálni a barátnőddel, vagy ússzatok egyet. A következő hétnek így sokkal frissebben és kipihentebben vághatsz neki.

(Gy. R. - womenshealthmag.com)