sport
#Mozgás

Mit sportoljunk nyáron?

2012.05.20.
2 perces olvasási idő

Egy felmérés szerint a lányok csupán 11 százaléka mozog rendszeresen, azaz naponta legalább egy órát, a fiúknál valamivel jobb a helyzet, de nem sokkal, náluk 23 százalék ez az arány. Te mit sportolsz? A nyári szünidőre tervezel valamilyen aktív kikapcsolódást? Íme, néhány jó tanács.

Nagyon keveset sportolnak a fiatalok, sokan inkább a gép előtt ülnek. Hogyan lehetne őket ösztönözni, hogy menjenek ki focizni, futni, járjanak úszni - kérdeztem dr. Hertelendy László háziorvost, az Országos Alapellátási Szövetség elnökét.

A háziorvos szerint a fiatal korosztályt nem lehet orvosi szempontból ösztönözni, mert még nem érzik azt, hogy az egészségük egyszer el fog fogyni. Náluk az indirekt módszerek sokkal hatékonyabbak. Több mint húsz fővel elindult egy úgynevezett Orvosklub a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban, amely az egészséges életmódot tartja szem előtt. A diákok számára érdekes és látványos programokat szerveztünk. Az ilyen, és ehhez hasonló rendezvények, a különórák, valamint a szemlélet továbbítása többet jelent, mint a riogatás.

A legfontosabb az lenne, hogy már óvodáskorban tudatosan ismertessék meg a szülők a gyermekeikkel a mozgás örömét. Aki ezt kiskorában megtapasztalja, védett lesz a későbbiekben is a túlzásba vitt szobai elfoglaltságokkal szemben, gondolok itt az internetezésre vagy a tévézésre - mondja a háziorvos. Bár tegyük hozzá, soha sem késő elkezdeni a futást, az úszást vagy a tornázást.

Az erős csontokért (is)

sport

A rendszeres mozgás sikerélményt, örömérzetet, önbizalmat, valamint fegyelmet és barátokat nyújt. Ezeken kívül tökéletesebb lesz a mozgáskoordináció, a logikai gondolkodás, fejlődnek a finommozgások, amelyek főként az írástanulásnál és a rajzolásnál hasznosak.

Nem elégszer hangsúlyozzuk, hogy aki rendszeresen mozog, az egészségesebb is lesz. De nézzük részletesen! Az időskori csontritkulás megelőzésében is nagyon fontos az induló fiatalkori csonttömeg nagysága. A sport erősíti a csontokat, ezért véd a csontritkulás, az osteoporosis ellen. A serdülőkorban nagyobb az esélye, hogy kialakul a helytelen tartás, a gerincferdülés, a lúdtalp. A sportolók nagyobb izomtömege áthidalhatja ezeket a problémákat is - hangsúlyozza dr. Hertelendy László.

Úszás, kerékpározás vagy kondi?

A háziorvos és kollégái jobban támogatják élettani és kardiológiai szempontból a dinamikus mozgásformákat, amelyek nem terhelik egyoldalúan az ízületeket. A statikus mozgás, például a testépítés is lehet egészséges, de kiegészítésként itt is javasolt a dinamikus mozgás. Az úszás és a kerékpározás nagyon ajánlott, megvalósítható akár a Balaton mellett is, egy baráti nyaralás alkalmával.

Dr. Hertelendy László elmondta azt is: sajnálatos, ha csak egy divathullám idejéig mozog valaki, vagy éppenséggel azért nem mozog, mert a divatsport, amit kigondolt, sokba kerül.

A sok elfoglaltság és a munka sem lehet kifogás. A mozgás épp a kikapcsolódás legkiválóbb módja, a szellemi leterhelés után bőven behozza a rászánt időt. Milyen jó érzés egy nehéz tanulás vagy munka után lemenni sétálni, vagy kerékpározni az erdőben, elmenni egy órát úszni.

Mire figyeljünk a nyári sportolásnál?

A fejet érő közvetlen napsugárzás napszúráshoz vezethet, ha futni vagy biciklizni megyünk, vigyünk magunkkal sapkát. A bőr égése fájdalmas, hosszú távon pedig bőrrákhoz vezethet, ezért védekezzünk ellene fényvédő szerekkel. A fokozott izzadás és a meleg miatt pedig sok folyadékot kell innunk, inkább csapvizet vagy ásványvizet, mint cukrozott üdítőt. A rendszeres vizelet jó jelzője a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztásának - tanácsolja a háziorvos.

(Szerző: T.A., újságíró)