másság
#Lélek

Coming out – Avagy hogyan és kinek mondd el, hogy más vagy?

2015.07.17.
1 perces olvasási idő

Az angol „coming out” (előbújás, megnyílás) kifejezés arra a tettre utal, amikor egy meleg, leszbikus, vagy biszexuális egyén nyíltan vállalja másságát és elmondja az ismerőseinek a szexuális beállítottságát.

A másság vállalása nem könnyű, és természetes, ha attól tartasz, hogy a többiek máshogy fognak kezelni, mint mielőtt megtudták az igazságot. Ennek ellenére azonban, a legtöbben úgy érzik, hogy a „coming out” fontos, hiszen így végre őszinték lehetnek azzal kapcsolatban, hogy hogyan éreznek, és nem kell titkolni az életük egy fontos részét.

Ismerd meg magad és a szexualitásodat!

coming outA „coming out” legelső lépése, hogy önmagadnak beismerd, milyen a szexuális preferenciád, beállítottságod. A legtöbb ember számára több okból is nehéz magának beismerni, hogy meleg, biszexuális vagy leszbikus. Ennek oka lehet, hogy azzal az értékrenddel nevelkedtek fel, hogy melegnek lenni rossz, de az is lehet, hogy egyszerűen attól tartanak, hogy bántani fogják őket emiatt. Ha nem vagy biztos abban, hogy meleg, leszbikus vagy biszexuális vagy, akkor érdemes olyan valakivel beszélned az érzéseidről, akiben megbízol. Kinek beszélj a szexualitásodról?

Az első „coming out” alkalmával érdemes olyan valakivel beszélni, akiben megbízol, és akiről tudod, hogy támogatni fog és megért majd.

Segíteni fog, ha az illető tud titkot tartani, különösen, ha nem szeretnéd, hogy mások is rájöjjenek a másságodra, még mielőtt teljesen el tudnád fogadni a saját szexualitásod.

Ez a személy lehet egy közeli barát vagy rokon, vagy ha fiatal vagy, akkor egy olyan felnőtt, akiben megbízol.

Mennyire fogja megváltoztatni az életed?

Remélhetőleg jó irányba fog változni az életed, nem fogod úgy érezni, hogy az egyik legfontosabb részedet nem ismerik az emberek. Sokan azt mondják, hogy megkönnyebbültek, miután megosztották a szexualitásukkal kapcsolatos érzéseiket és beállítottságukat.

Azonban sajnos árnyoldalai is lehetnek a „coming outnak”. Találkozhatsz olyan emberekkel is, akik homofóbok (előítélettel van a melegek, leszbikus és biszexuális emberek iránt), és sajnos ők akár a barátaid vagy a családod tagjai között is lehetnek. Miattuk dühösnek, feldúltnak vagy rémültnek is érezheted magad. Fel kell készülnöd rá, hogy diszkriminációt is tapasztalhatsz.

Ezért is fontos, hogy először olyan embereknek mondd el a másságodat, akikben megbízol. Így érezheted a támogatásukat, és beszélgethettek azokról a reakciókról, amikkel szemben találhatod majd magad.

Mikorra időzíts?

Ha nem vagy biztos a szexuális beállítottságodban, akkor ne siesd el, hogy elmondod azt más embereknek.

A „coming out” egyéni döntés, és fontos, hogy a saját módodon és a neked legmegfelelőbb idődben csináld!

(S.C. ; nhs)