játék
#Lélek

Ki irányít kit? A számítógép vagy te?

2015.01.15.
1 perces olvasási idő

Nem holmi összeesküvés-elméletről van szó, hanem a játékfüggőségről. Egyre több időt töltünk a számítógépekkel, különböző játékokkal, játék szoftverekkel. Hol van a határ? Biztosan le tudod tenni a játékot? Vagy a suliban is már csak arra tudsz gondolni, hogy mikor játszhatsz végre?

A játékfüggőség

Bizony, a függőség nem csak különböző szerekkel kapcsolatban alakul ki. Sajnos közismert ismert a Ki irányít kit? A számítógép vagy te?drog- vagy alkoholfüggőség jelensége, az elvonási tünetek jelenléte, a kínzó vágy, ami az újabb anyagért hajtja az embert. A különböző viselkedések is függőséget tudnak kialakítani: ilyen a vásárálás, a szex vagy a játék.

Ugyanaz igaz a viselkedéses függőségre is, mint a szerhasználatra, mivel az agy örömközpontját ingerli: egyre nagyobb adagokra van szükség, ha pedig nem részesülünk a kedvenc időtöltésünkből, jöhetnek az elvonási tünetek: dühkitörések, hangulatváltozás, idegesség, sőt, még fizikai tüneteket is megfigyeltek a kutatók: izzadás, hányinger, gyomorrángás. Játékfüggőség esetén már nem arról van szó, hogy a tevékenységet azért folytatja az ember, mert szereti, hanem azért, mert úgy érzi, hogy tennie kell.

Bárki lehet függő?

Természetesen nem mindeki lesz függő, aki számítógépes játékokkal játszik, hanem csak az arra hajlamosak.A függőségre hajlmos személyek eddig úgy érezhették, hogy unatkoznak, hogy nincs semmi, amivel lekössék magukat. Gyakori, hogy sikertelennek élik meg magukat a hétköznapokban, a játékban pedig biztosítva van a siker, sőt, ha csoportban játszik, az elismerés is garantált a többiektől. Tehát a játék számos dolgot megadhat, amire egy kamasznak szüksége van: sikereket és pozitív megerősítést.

Hol a határ?

A játék akkor válik szenvedéllyé, ha:

  • eltűnnek a határok, bármikor szívesen játszanál. Ha pedig nem ezzel játszol, akkor is erre gondolsz.
  • csak erről tudsz beszélni
  • nincs más program, hobby, időtöltés
  • sokkal komolyabb a probléma, ha a játék miatt elhanyagolod az olyan alapszükségleteket, mint az evés és az alvás
  • a „való világban” már nincsennek igazi barátok
  • a barátok csak a játékban vannak
  • tanulmányi eredmény romlik
  • időérzék romlik, észre sem veszed és már hajnalodik, a kialvatlanság miatt állandóan fáradt vagy
  • ideges vagy, ha nem játszhatsz.

A játékfüggéségben szenvedő fiatal nem érzi a probléma súlyát. Miért is érezné? Végre minden tökéletes: vannak barátok, folyamatosan fejlődik, sikerei vannak. Ezért olyan nehéz a környezetének megértenie azt, hogy miért nem szeretné lerakni a konzolt. Ha nincs játék, akkor a munkájának nagyrésze elveszik, a kapcsolatai megszűnnek, és csak az üresség és a valóság marad utána.

Ha úgy érzed, hogy valamilyen módon igaz rád ez a probléma, akkor keress fel egy pszichológust, aki segíthet leküzdeni a nehézségeket.

(KamaszPanasz)