videojáték
#Lélek

Sokkoló betegségek videojátékoktól

2017.11.15.
2 perces olvasási idő

Ha túl sok időt töltünk a videojátékokkal, komoly betegségek is kialakulhatnak nálunk, sőt, extrém esetben az életünket is elveszíthetjük miattuk. Milyen veszélyek leselkednek ránk videojátékozás közben?

Playstation-hüvelykujj

Bár ezt a betegséget Playstation-hüvelykujjnak nevezik, ettől függetlenül bármilyen kontroller által vezérelt játéktól kialakulhat. Tünetei az erős zsibbadás, a hüvelykujjon fellépő bizsergés, a hólyagok, illetve a fájdalom. Ezekért a tünetekért a játék közben történő túlzott hüvelykujjmozgás a felelős. Súlyosabb szövődménye a tenyér hidradenitisz, mely fájdalmas, kiújulásra hajlamos, bőr alatti gennyesedéssel járó elváltozás. A bőr eme területen való elvastagodását és hegessé válását, valamint súlyos fájdalmakat okoz - olvasható a Bizarra betegségek, orvosi érdekességek című blogban.

Nintenditis és a Wiitis

A nintenditis nevű betegségért a Wii Nintendo kontrollerének csuklópántja felelős, amely görcsöket okoz a csuklóban illetve a kézfejben. A felhasználók arról számoltak be, hogy a játék során gyakoriak a stresszsérülések, ha túl sokat játszanak. Arról is beszámoltak, hogy egy idő után feszengnek, amikor kis helyen kell valós mozgást végezniük. A Wii Balance Board használata sem egészségesebb: térd-,csípő-, valamint ízületi problémákat okoz.

videojáték

Rohamok

A videojátékok ritka esetben okozhatnak súlyos rohamokat, melyek a hagyományos epilepsziás rohamokhoz hasonlóak. A fényérzékeny személyeknek különösen óvatosnak kell lenniük, ugyanis a képernyőn megjelenő kisebb-nagyobb formák, villódzó fények, illetve alakok könnyen epilepsziás rohamokhoz vezethetnek.

Játékfüggőség

Igen, a videojátékok is tudnak komoly függőségeket okozni, és erről is legalább olyan nehéz leszokni, mint másról. Valójában egy, a szerencsejáték-függőséghez hasonló szenvedélyről beszélünk. Főbb tünetei a hirtelen fogyás, a személyi higiénia csökkenése, a szociális visszafejlődés, illetve az alvászavar.

Agresszív viselkedés és mentális problémák

Tanulmányok bizonyítják, hogy azok, akik kórosan sokat játszanak videojátékokkal, sokkal több rögeszmével rendelkeznek, mint azok, akik alig játszanak. Ezek az emberek mély depressziótól és mentális zavaroktól szenvedhetnek. A zavarok jelei a koncentrálási nehézség, a rendszertelen alvás, a fokozott szorongás és az irracionális méretű düh. Azok a fiatalok, akik erőszakos játékokkal játszanak, sokkal nagyobb eséllyel fognak különféle fóbiákkal, illetve depresszióval küzdeni. Emellett könnyen befolyásolhatóvá válnak, gyakran agresszívek, vagy válnak agresszív viselkedés áldozatává.

Látászavar

A videojátékok gyakran okoznak látászavart, illetve szemproblémákat. A szemet minden képernyőn megtekintett kép megerőlteti, így a tartós számítógép-használat és a videojátékok rendszeres használata egyaránt megerőlteti a szemeket. Emellett a monitor vagy a képernyő nézése közben a szem könnyen ki is száradhat.

Migrénes fejfájás

A migrénes fejfájás gyakran okozhat nyomást a fejben, és ezt gyakran kíséri hányinger, vagy akár hányás is, illetve kifejezett érzékenység a fény és az éles hangok iránt. Bár a fejfájásnak ez a fajtája bárkinél előfordulhat, és az időjárás is befolyásolhatja, sokkal hajlamosabbak erre azok, akik extrém sokat játszanak. Ez azért van, mert a videojátékokhoz nagy koncentráció kell, és a szem is terhelődik közben.

Végzetes is lehet?

A játékosok könnyedén kimerülhetnek a játék közben, de ettől függetlenül, még órákig képesek játszani. Dél-Koreában egy 28 éves férfi egy internetkávézóban szó szerint halálra játszotta magát. Miközben a Starcrafton játszott, valószínűleg szívelégtelenség miatt meghalt a monitor előtt. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy egy 72 órás játék-maratonon vett részt, és nem 1-2 órás játéktól lett rosszul. Már olyanra is volt példa, hogy emberek öngyilkosok lettek, vagy videojátékkal kapcsolatos gyilkosság áldozataivá váltak.

Nincs baj a játékokkal, de azt javasoljuk, hogy mint minden másban, törekedj a mértékletességre. Ügyelj rá, hogy ne mozduljon el a mérleg nyelve rossz irányba: a játék mellett maradjon időd magadra, a családodra, barátaidra, a tanulásra, a sportolásra és minden egyéb fontos dologra.

(KamaszPanasz - Gy.P.F.)

Kapcsolódó címkék

internet