Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat
#Lélek

Van, aki meghallgat

2011.10.03.
1 perces olvasási idő

Vannak napok, amikor magányosnak érzed magad, amikor nem figyelnek Rád? Ha nincs senki, akivel beszélgethetnél a gondjaidról, vagy nem szeretnéd elmondani a közvetlen környezetednek a problémáidat, egy telefonos lelkisegély szolgálatnál rád figyel egy hang, és segít, hogy megtaláld a megoldást.

Nem kell felfedni magad!

A hívás során nem kell bemutatkoznod, annyit árulsz el magadról, amennyit fontosnak tartasz. A vonal másik végén egy felkészült önkéntes segítő ül, aki kész arra, hogy meghallgasson, odafigyeljen Rád. Nem tanácsot ad, hanem segít együtt gondolkodni Veled, hogy a számodra legjobb megoldásra találj. Segítségével új megvilágítást kap a helyzeted, kimondhatod az érzéseidet, és bármilyen titkot, ami eddig nyomasztott. A Téged meghallgató ügyelő nem ítélkezik feletted, hanem elfogad olyannak, amilyen vagy. A beszélgetés a kölcsönös tisztelet és a bizalom jegyében zajlik. Minden, amit elmondasz, a Szolgálat keretei között marad, a munkatársakat titoktartás kötelezi.

Milyen problémával fordulhatsz hozzánk?

meghallgatTelefonálhatsz, ha családi gondjaid vannak, ha rosszul érzed magad otthon. Ha nem jössz ki a szüleiddel. Ha testvérharcok dúlnak, nem értitek meg egymást. Ha válásra kerül a sor. Ha bántalmaznak otthon szavakkal vagy tettekkel, mondd el, hogy megkönnyebbülj.

Ha igazságtalanság ért az iskolában, ha nem szeretnek, ha konfliktusod van valakivel, ha nem bírod a terhelést, ha nehézségeid vannak, ha kikészít a kötelességed, jó erről beszélni, és egy kis segítséggel rájöhetsz, hogyan javíthatsz a helyzeteden.

Ha túl sokat internetezel, ha számítógépes játékoktól függsz, ha egyre több alkoholt iszol, ha kipróbáltad a drogokat és szenvedélyeid rabja lettél, ha szinte egyfolytában fogyókúrázol, s mégsem vagy elégedett magaddal, itt lelki segítséget kaphatsz!

Hívd a Szolgálatot, ha nehezen ismerkedsz a másik nemmel, és gátlásosnak érzed magad. Ha jársz vagy együtt élsz valakivel, de épp hullámvölgyben van a kapcsolat. Ha van egy harmadik, és nem tudod, mitévő legyél, ha megcsalt, elhagyott, bántott a párod.

Beszélgess, ha bizonytalan vagy a nemiséggel kapcsolatban, ha szexuális problémáid adódtak, ha teherbe estél, és nem tudod, mit tegyél. Ha bármilyen kérdésed van a szexről, amit kínosnak tartasz mással megbeszélni.

Ha nincsenek barátaid, ha nem fogadnak el olyannak, amilyen vagy, ha úgy érzed, kilógsz a sorból, és nem találod a helyedet, a Szolgálatot felhívhatod.

Ha meghalt egy közeli hozzátartozód, ha gyászolsz, ha elveszítettél egy barátot, ha elhagyott a szerelmed, könnyebb úgy, ha beszélhetsz róla valakivel.

Ha kilátástalannak látod a helyzetedet, ha nem találsz megoldást, ha felmerült benned az öngyilkosság gondolata, hívd a 06-80-505-002 számot, beszélj a problémádról, mielőtt visszafordíthatatlan döntést hoznál! Bármit elmondhatsz, nincs túl kicsi vagy túl nagy probléma, arról beszélgetsz, ami Neked lényeges.

(pecs.gyitosz.hu)