facebook
#Lélek

A modern kor csodái és a kamaszok

2011.09.16.
2 perces olvasási idő

A legtöbb tinédzser már úgy van vele, hogy nem tud élni internet és mobiltelefon nélkül. Ezek annyira beivódtak a mindennapokba, hogy rémisztő belegondolni a hiányukba.

Az sms, az e-mail, a blogok, a Twitter, a fórumok, a Facebook, a Google Plus, az Iwiw, a mobil és a jó öreg vezetékes telefon... mind-mind arra szolgál, hogy kapcsolatba tudj lépni a barátaiddal éjjel-nappal. Amikor tinédzser az ember, keresi önmagát, és annyit szeretne lógni a barátaival, amennyit csak lehet.

De mind tudjuk, hogy jóból is megárt a sok. Nem egészséges sok időt a számítógép előtt tölteni. Íme, néhány tipp, amely segít eldönteni, hogy mikor kapcsold ki a gépet:

- Amikor vezetsz. Egy nemrég készült tanulmány szerint a fiatal járművezetők 46 százaléka sms-t ír vagy telefonál vezetés közben. A vezetésre és az üzenet írására vagy a telefonálásra nem lehet egyszerre oda figyelni, bárhogy is az ellenkezőjét mondják az emberek. Súlyos balesetet okozhat a megosztott figyelem.számítógép

- Amikor igazán koncentrálnod kell. Ha egy dolgozatra készülsz és tanulsz, kapcsold ki a számítógépedet, a TV-t és a mobiltelefonodat. Úgy nem tudsz tisztességesen felkészülni a számonkérésre, ha közben chatelsz, telefonálsz és zenét hallgatsz!

- Amikor éjjel alszol. Egy tizenévesnek átlagosan 8,5-9,5 óra alvásra van szüksége minden éjjel. Ha hajnali 2 órakor még mindig sms-ezel a barátaiddal a takaró alatt, akkor nem pihened ki magadat, így másnap nem biztos, hogy jól tudsz teljesíteni az iskolában, és a hangulatod is rossz lehet.

- Amikor vitatkozol egy barátoddal (sms, mms, e-mail, chat, megjegyzések). Mivel nem látod a barátod arcát, mimikáját, kézmozdulatát, nem tudsz a szemébe nézni, nem hallod a hangját, hangszínét, hanglejtését, könnyű téves üzeneteket dekódolni tőle. Például, ha ír neked valamit, lehet, hogy ő nem sértésnek szánta, de te mégis úgy értelmezed. Mielőtt teljes harc alakulna ki köztetek, fogd a telefont és hívd fel. De ami még jobb, ha elmész hozzá és megbeszélitek a dolgot személyesen. Így minden félreértést tisztázni tudtok. Ha így teszel, akkor ez sokat segíthet majd a későbbi munkahelyeden, ahol egy apró kommunikációs hibának súlyos következménye lehet.

- Amikor mondanod kell valami fontosat. Könnyű elkerülni az összetűzést egy sms vagy e-mail megírásával. Könnyebb szakítani sms-ben, könnyebb leírni az érzéseidet, mint szóban, az illető szemébe mondani, akár jó, akár rossz. De ez az, amit el kell kerülnöd. A személyes közlésnél nincs is fontosabb. Tehát ha ilyen szituációba keveredsz, akkor végy erőt magadon és állj az illető elé. Tudom, hogy nehéz, de ha felnőtté akarsz válni, erre is képesnek kell lenned.

- Amikor együtt vacsorázol a családoddal. Amikor összeül a család és mindenki megbeszéli a napját, hogy kivel mi történt, nincs helye a telefon csörgésének és az sms írásának. Ez a kis idő a családodé. A barátokra máskor fordíts időt. Nagy neveletlenségre vall, ha telefonálsz vagy sms-t küldesz, illetve fogadsz az asztalnál.

- Az iskolában, tanórán. A tanórán ne írjál sms-t, mert egyrészt, akkor nem tudsz oda figyelni a tanárra, másrészt, a tanár, ha észreveszi, el is veheti tőled. Arra is figyelj oda, hogy az iskolában mondjuk, egy esszé kidolgozásánál másképpen kell fogalmazni, mint egy barátnak írt sms-ben. Az sms-ben megengedett a rövidítés és a szleng. Az iskolában nem. Manapság egyre rosszabbodik a fiatalok helyesírása a szöveges üzenetekkel. Az iskolában figyelj oda a helyesírásodra.

- Amikor túl sok ideje lógsz már a világhálón (és nem jut elég időd a való életre). Fontos a valódi életben való önmagunk megtalálása, valódi barátok szerzése, a szocializáció. Ezért szabad csak mértékkel használni a modern kor technikai vívmányait. Ne felejtsd el a könyvek, a személyes találkozás, a sport és a friss levegő fontosságát!

(M. T.)

Kapcsolódó címkék

internet