14 éves
#Lélek

14 éves lány kérdése

2010.10.30.
1 perces olvasási idő

14 éves lány vagyok, és együtt járok egy másik lánnyal, Nikivel. Mindennél és mindenkinél jobban szeretem, de most megkörnyékezett egy fiú, Tibi... Ugyan elutasítottam a közeledését, de nem tudom elfelejteni, azt hiszem, beleszerettem. Mit tegyek? Nem akarom egyikőjüket sem elveszíteni. Liza

Kedves Liza!

Valóban nem lehet egyszerre két emberrel járni, még akkor sem, ha azonos nemhez tartoznának. Most itt nehezítheti a kérdést az is, hogy te vajon minek érzed magad? Inkább heteroszexuálisnak, csak azért kipróbálod, milyen az egy lánnyal? Vagy homoszexuálisnak, akinek felkeltette mégis a figyelmét egy fiú? Vagy biszexuálisnak, aki mindkét nemhez egyformán vonzódik?

Én azt gondolom, hogy itt az első lépés az őszinteség lenne. Megpróbálhatod finoman elkezdeni elmondani a fiúnak, hogy mi a helyzet, csak lépésről lépésre, és meglátod, hogyan fogadja a dolgot. Mondjuk mondhatod úgy is, hogy neked ő igenis tetszik, de van egy barátnőd, akivel ti nagyon szoros kapcsolatban vagytok, és félő, hogy ez a lány rossz néven venné a ti kapcsolatotokat. Felesleges hazudni, ha lehet máshogy is. Persze azt is gondold végig, hogy Tibi ismer-e olyan embereket, akiknél nem szeretnéd, hogy tudjanak a Nikivel való kapcsolatotokról. Nikivel is beszélgethetsz arról, hogy ő vajon hogy van a fiúkkal, érdeklik-e, meg hogy ő vajon úgy képzeli-e az életét, hogy egész életében már csak lányokkal lesz? Itt is majd látni fogod, hogyan reagál a barátnőd, és érezni fogod, meddig mehetsz el a témában.

Emellett pedig ebben a korszakban alakul ki a nemi identitás, a szexuális orientáció, azaz az, hogy felnőtt korodban homo-, hetero-, vagy biszexuális leszel-e. Ezért ebben a korszakban érdemes magadnak megengedned, hogy tapasztalatokat gyűjtsél mindkét nemmel kapcsolatban, így érdemes barátkoznod a fiúkkal is!

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)

Kapcsolódó címkék

szerelem