digitális drog
#Lélek

Digitális drogok: A legújabb hallucinációs szerek

2010.09.22.
2 perces olvasási idő

A fiatalok legújabb őrülete: ún. i-doses, aminek letöltésén keresztül, olyan zenéhez és hanghoz jutnak, ami drogok által okozotthoz hasonló euforikus állapotba juttatja őket.

A technikát úgy tervezték, hogy olyan hangot kombináljon minden fülben, ún. binaurális ütemet, ami az agyhullámokat befolyásolja. Külföldön ez már igazgatóhoz is juttatott néhány diákot, amikor illuminált állapotban jelentek meg, mintha csak drogoztak vagy ittak volna. De ők azt magyarázták, hogy valami olyat próbáltak ki, amit „i-doser-nek” hívnak. Ez után az incidens után a szülőket is figyelmeztették a gyerekeikre leselkedő újabb veszedelmes kísértésről.

Veszélyes következményekkel járhat

A szülőket csakúgy, mint a tanárokat sokkolta ez az új hullámú „kábítószer”. Sokan azt gondolták közülük, hogy biztos csak viccelnek velük.

Míg nincsenek ismert neurológiai hatásai a digitális drogoknak, arra buzdítják a fiatalokat, hogy hangulatmódosító szereket használjanak. És emiatt nagyon veszélyesek.

Az orvosok, akik később vizsgálták a gyerekeket, azt mondták, hogy a hatása az agyhullámokra a placebohoz (hatóanyag nélküli gyógyszer) hasonlít, sokkal inkább mint egy valós veszélyhez .

Ami aggodalomra ad okot, az, hogy ha valaki ezt kipróbálja, akkor valószínűleg a marihuánától, vagy a komolyabb drogok használatától sem rettenne meg.

A digitális drogokat kínáló oldal olyan reklámokat is tartalmaz, amik arra csábítják a fiatalokat, hogy veszélyes tablettákat, hallucinogén látnokzsályát, és szintetikus marihuánát vegyenek. Ez pedig olyan más oldalakra irányíthatja őket, amik miatt később bajba kerülhetnek.

Amikor a fiatalok olyan weboldalra mennek, ahol digitális drogokat tölthetnek le, olyan reklámsáv jelenik meg ami az alábbi címszavakat hirdeti: „alkohol”, „ópium”, „marihuána”, és „orgazmus”. A weboldal azt is mutatja hogy a letöltések elérték az 1 milliót.

Mindent az üzlet érdekében

Azért, hogy nőjön az eladás, a website arra bátorítja a használóit, hogy írjanak az élményeikről az oldalra. Egy felhasználó azt írta, hogy állatok bukkantak fel, és olyan érzése volt, mintha a festék hullana a falról. Egy másik felhasználó azt írta, hogy semmit nem érez, és kezd azon tűnődni, hogy ez egy nagy átverés, hogy pénzt szerezzenek az ártatlan vevőktől. Megint mások, azt írták, hogy eufóriát tapasztaltak, vagy más tüneményeket, amik hasonlók a crack vagy más drogok hatásához.

Egy másik oldal szerint a i-doses-t nem tölthetné le egy 18 év alatti kiskorú, de ezt nyilvánvaló, hogy nem tartják be.

A digitális élményben csalódott kölykök pedig lehet, hogy festéket vagy más vegyszereket, marihuánát, vagy alkoholt próbálnak ki helyette. Nincsenek olyan kutatások, amik arra az következtetésre jutottak volna, hogy a binaurális ütemekkel kémiailag befolyásolni lehetne az agyat.

Egy 2005-ös kutatásban azt vizsgálták, hogy a gyerekek és felnőttek a binaurális ütemek hatására jobban tudtak-e koncentrálni. De az eredmények nem voltak meggyőzőek.
Persze mindannyian tudjuk, hogy mindig van valamilyen veszélyes tini trend, amire a média rákap, de az nem is igazán egy trend. És itt a legújabb: a digitális drogok.

A hang inkább, szédítő nyugtató, de valószínűleg sokkal erősebb érzéseket válthat ki belőled kedvenc előadód dala, mint ezek a digitális drogok.

A szülők persze úgy gondolják, hogy ez potenciális veszély lehet. Természetesen, hogyha úgy gondolkozol, hogy kipróbálnád a valódi drogokat is, akkor valószínűleg erre sem mondasz majd nemet. Tehát neked kell arról döntened, hogy a való világban szeretnél-e élni, és élvezni földi dolgokat, vagy pedig egy fényesebbnek tűnő, de valójában sokkal sötétebb, zárt hallucinációban.

(KamaszPanasz - Sz.L.)

Kapcsolódó címkék

internet