lélek
#Lélek

Sértő kapcsolatok

2021.01.11.
1 perces olvasási idő

Sértő kapcsolatok az élet bármely területén létrejöhetnek. Családon belül, és azon kívül is, szülő-szülő, felnőtt-felnőtt, felnőtt-gyerek szülő-gyermek, gyermek-gyermek között, de akár ember-állat között is (állatkínzások)!

Attól sértő, hogy a kapcsolatban olyasmi jön létre, ami ellen a másik tehetetlen, gyenge és kiszolgáltatott. Visszaélés történik naivitásával, szeretetével, bizalmával, tapasztalatlanságával, tudatlanságával. Gyakran társul hozzá testi fájdalom, súlyos sérülés.

De szavakkal is lehet sértő kapcsolatot fenntartani. Megalázni szavakkal nagyon mélyen, gyakran életre szólóan is lehet. (hülye vagy, buta vagy, ronda vagy, kövér vagy, ügyetlen vagy, szerethetetlen vagy, felesleges vagy… sajnos, a sor hosszan folytatható!)

A sértő kapcsolat eredménye testi-lelki torzulás, megbetegedések, magatartás és viselkedészavarok sorozata lehet. A sértő kapcsolatokat gyakran titok övezi. A gyermekekkel szemben elkövetett erőszak bármilyen formája büntetendő cselekedet, gyakran a családtagok mégis úgy tesznek, mintha nem lenne, mintha nem látnák, nem hallanák, mi történik a négy fal között!

A párkapcsolaton belüli szexuális erőszak is sokkal gyakoribb, mint ahányra fény derül. Ennek okai közt megfigyelhető, hogy az emberek toleranciája önmaguk és/vagy társaik szenvedéseit illetően már-már végtelen bír lenni, ha változtatni kellene valamin. Inkább eltűrik, hogy üssék, erőszakot kövessenek el rajta, szidják, mintsem, hogy vállalják a kockázatát annak, hogy kilépjenek, változtassanak, fellázadjanak.

Hibás ebben a nem eléggé hatékonyan, sőt nehézkesen működő védelmi háló, de nem csak az! A külső személytől (állam, segélyek, rendőrség stb.) az emberek elvárják az azonnali, hibátlan és szakszerű fellépést, de saját magukat illetően sokkal elnézőbbek, felmentőbbek, gyávábbak és megalkuvóbbak.

Nem minden felnőtt felnőtt

A gyereket csak a felnőtt mentheti meg a sértő kapcsolatból, mert a gyerek kicsi, gyenge, kiszolgáltatott és tehetetlen. Sajnos azonban a felnőttség nem jelenti automatikusan azt, hogy bátrabb, döntésképesebb, felelősebb.

A felnőtteknek nagyon nehéz segíteni úgy, ha nem vesznek részt bátran, felelősen önmaguk életének rendezésében, ha gyávák vállalni azt a felelősséget, ami a változtatással, a sértő kapcsolat elleni lázadással együtt jár, ha inkább tűrnek, és várnak, mintsem lépjenek önmaguk érdekeit képviselve.

A sértő kapcsolat akkor tud akár egy egész életet átszövően működni, ha kimondva- kimondatlanul mindkét fél hibátlanul játssza a szerepét: az áldozatét és az elkövetőét.

(Szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus)

Kapcsolódó címkék

szerelem