viselkedés
#Lélek

10 gesztus, hogy gentleman légy

2021.09.12.
3 perces olvasási idő

A gentleman jelző az elmúlt időkben némileg veszített értékéből, mert egyensúlyban kell tartani az úri viselkedést a nők egyenjogúságával. A legtöbb férfitól távol áll az, hogy hagyományos, lovagias gesztusokat tegyen, mert félnek, hogy antifeministának fogják őket tartani.

A lovagias viselkedési minta hiánya következtében egyre ritkábban lehet találkozni olyan férfival, akire ráillik a kifejezés: "igazi úriember". Most megkíséreljük helyrehozni az egyensúlyt, bemutatunk neked 10 igazi úriemberhez méltó gesztust, amiket bevethetsz a randikon. Lesznek közte egészen apró gesztusok is, de mindegyik alapvető ahhoz, hogy bebizonyítsd a nőnek: figyelmes, tisztelettudó és jól nevelt vagy.

Természetesen ezek közül nagyon sok olyan szokás, ami minden helyzetben kulturált - arra akarunk ösztönözni, hogy minden helyzetben úriember légy - de különösen fontosak egy nő társaságában. Bemutatva ezt a 10 pontot nagyon valószínűnek tartjuk, hogy az első randijaid egyben nem az utolsóak lesznek.

10. Séta alatt az úttest felőli oldalon maradj

Ennek a klasszikus viselkedési módnak az eredete is mutatja, hogy a lovagias viselkedés milyen önfeláldozással jár. Régen ugyanis, ha a nő maradhatott belül, a feje fölött lévő erkélyek takarásában, azzal a férfi megóvta őt attól, hogy bármikor egy vödör szemetet (vagy mást) borítsanak a fejére. Ezzel a felállással távol tudod tartani kedvesed a manapság nem ritkán veszélyes forgalomtól és megelőzöd, hogy az elhaladó autók az úttesten lévő pocsolyával, sárral lefröcsköljék a ruháját.

Az intelligens nők meg fogják látni ebben a gesztusban a lovagiasságot. Most, hogy már tudod, miről is van szó, nem lehet kifogásod.

9. Engedd, hogy ő üljön le először

A régebbi időkben egy megfontolt, helyénvaló úriember kihúzta a hölgynek a széket. Manapság ez már talán túl sablonos lenne, azonban úriemberhez méltó gesztusként biztosíthatod, hogy a hölgy üljön le először. A tisztelettudás és jólneveltség jele az, ha addig nem foglalsz helyet, míg a nő meg nem tette - még ha tudatosan nem is veszi egyből észre.

Ezt a gesztust szintén nem kell feltűnő módon előadni. Ne tedd teljesen egyértelművé, hogy csak arra vársz, hogy leüljön. Ha időt akarsz nyerni, akaszd fel a kabátaitokat, míg ő leül.

8. Figyelj a beszédedre

Ez nagyon fontos, noha sokan könnyen átsiklanak felette: a csúnya beszéd nem megengedett egy randin. Egy úriembernek büszkének kell lennie arra, hogy művelt, artikulál és ki tudja fejezni magát durva és nyers szavak nélkül is. Ez nem csak bizonyítja az intelligenciát, de jelzi azt is, hogy magas elvárásaid vannak magaddal és a téged körülvevő emberekkel kapcsolatban.

Ezt a szabályt megszegheted úgy is, hogy olyan hosszú szavakat használsz a beszédedben amiket még te sem értesz. Semmi sem tehetne nevetségesebbé, mint amikor egy szóviccel kisérelsz meg felvágni.

7. Vidd az esernyőt

Egy másik tökéletes úriemberi gesztus: viszed az esernyőt, hogy szárazon tartsd a hölgyet. Ezzel nagyon könnyen be tudod bizonyítani kíváló viselkedésedet. Egy úriembernek mindig fel kell készülnie a zord időjárásra és egy jó minőségű esernyő alapvető eszköze lehet fegyvertáradnak. Ha csak egy kicsi esély is van rá, hogy esni fog, vigyél magaddal esernyőt.

Ha rátok szakad az ég, bebizonyítod: előrelátó, megfontolt vagy, és felelősseget vállalsz másokért. Tartsd az esernyőt a nő feje fölött és figyelj rá, ne érje víz. Ha te vizes leszel, feláldozod a saját kényelmedet - az úriemberi gesztusod részeként.

6. Kísérd haza

Az egyik legfontosabb eleme a lovagias viselkedésmódnak a nő hazakísérése. Lehet, hogy kitérő, de ezzel a gesztussal biztosíthatod róla, neked a legfontosabb dolog, hogy épségben hazaérjen. Sokkal nagyobb biztonságban fogja magát érezni az este végén, ha elkíséred az ajtóig - és mindez igazán fontos plusz pontokat jelent!

Megkockáztathatod pontjaid elvesztését azzal is, ha elvárod a "jutalmat" az erőfeszítéseidért. Az ő kiváltsága, hogy eldöntse, mi történjen meg az ajtónál. Ha habozik, az jel lehet arra, hogy csókot vár, de te sose várd el, hogy történjen valami!

5. Ajánld fel a kabátod

Ha egy nő veszi azt a fáradságot, hogy kiöltözik egy randira, akkor nem a praktikusság az első dolog amit figyelembe vesz. Vannak alkalmak, amikor ez a ruha - bár lélegzetelállító - nem megfelelő a zord időjárás miatt. Ha azt tapasztalod, hűvős, nedves idő van, felajánlhatod a kabátodat a hölgynek - úriemberhez méltó gesztusként.

Talán elsőre el fogja utasítani, de legyél figyelmes, ismételd meg az ajánlatod. Mint úriembernek, ha fázol köteles vagy mosolyogva tűrni a hideget. A hölgy kényelme a legfontosabb.

4. Ajánld fel a helyedet

Senki (akiben van egy kis illemtudás) sem szalasztaná el átadni a helyét a vonaton vagy a buszon egy idősebb hölgynek vagy terhes nőnek. Ha egy lépéssel előbb jársz, átadhatod a helyed a partnerednek is. Ez azért jó, mert bebizonyítod, az ő jólétét a sajátod elé helyezed.

A legjobb, ha előbb állsz fel, és aztán ajánlod fel, nem pedig fordítva. Próbálj meg nem feltűnő lenni, különben kényelmetlenül érezheti magát amiatt, hogy igazából figyelmetlenül akarsz udvarias lenni.

3. Az asztalnál kapcsold ki a telefonod

Hihetetlen mennyi férfi félbeszakítja a randiját azért, hogy felvegye a telefont. Ez az egyik legfaragatlanabb dolog, amit tehetsz valakivel, mindegy, randin vagy- e vagy sem. Amikor randin vagy, azt kell éreztetned, hogy ő a legfontosabb dolog a világon neked abban a pillanatban.

Egy telefonhívás félbeszakítja a beszélgetést, és a másik fél kényelmetlenül arra vár, hogy befejezd a telefonon való beszélgetést. Mint egy úriember, kapcsold ki a telefonod, és hívd vissza később azokat, akik kerestek.

2. Mutasd be

Ami még rosszabb a telefonbeszélgetésnél és a mellőzésnél, ha nem mutatod be, amikor valakivel összefutsz - elszigetelten és kellemetlenül fogja magát érezni. Egy úriember mindig biztos benne, hogy partnere kellemesen érzi magát, és a szociális élet egyik legfontosabb része, hogy bemutasd a barátaidnak, ismerőseidnek.

Csak annyit kell tenned, hogy röviden félbeszakítod a beszélgetést, bemutatod, a testeddel felé fordulsz, és már be is vontad a beszélgetésbe. Ha nem is mond semmit, akkor is kellemesebben fogja magát érezni.

1. Nyisd ki neki az ajtót

Egy felmérés szerint a nők 90% úgy tartja, ez az első számú úriemberi gesztus. Nagyon egyszerű, a nők mégis érzik a tiszteletet. Általánosságban mindig tartod az ajtót, ha valaki bejön mögötted rajta. Mégegyszer, ez a gesztus tiszteletet mutat a többi ember iránt, és ez jó fényt vet rád. Egy nagyon fontos dolog: nem kell versenyezned a partnereddel azért, hogy előbb érj az ajtóhoz, ez nagyon erőltetett és leereszkedő.

Ha ezeket a gesztusokat az általános viselkedésedbe beiktatod, akkor biztosítani tudod, hogy a partnereid pozitív dolgokat gondoljanak rólad.

(KamaszPanasz - Ő.B.; Forrás: Askmen)