ecstasy
#Drog, cigi, alkohol

Az ecstasy agykárosodást okozhat

2011.05.28.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint a krónikus ecstasy-fogyasztóknál kimutatható az agy hippocampus régiójának csökkenése.

Egy hosszú távú kutatási projekt keretében vizsgálták holland orvosok az ismert party drog agyra gyakorolt hatását. A vizsgálatokba 10 húszas évei közepén és 7 húszas évei elején járó férfit vontak be. A 10 húszas évei közepén járó férfi rendszeres ecstasy fogyasztó volt, a másik csoportot egészséges és kábítószermentes férfiak alkották, ők voltak a kontroll csoport.

Az elemzések kimutatására MRI eljárást alkalmaztak, mely során az agy hippocampus régiójának kiterjedését vizsgálták az egyes alanyoknál, főként ezt az agyi területet tartják felelősnek a hosszú távú memóriáért kialakításáért. Habár az ecstasyt fogyasztó csoport több amfetamint, valamint kokaint használt, mint a másik, mindkét csoport esetében rendszeres volt az alkoholfogyasztásés a rekreációs drogok használata.ecstasy pirulák

A kutatók feljegyezték, hogy az ecstasy csoport tagjai nem fogyasztottak drogot, átlagosan a kísérletet megelőzendő 2 hónapban. Azonban átlag 281 ecstasy tablettát szedtek be az elmúlt 6,5 év során.

Az agy hippocampus régiójának csökkenése

Az MRI mérések szerint a hippocampus kiterjedése 10,5%-kal volt kisebb az ecstasy csoportban a kontrollcsoporthoz képest. Valamint a szürkeállomány mennyisége 4,6%-kal volt kevesebb a drogot rendszeresen fogyasztók esetében.

A kutatók megjegyezték, hogy a drogok használata nem csak egy agyi terület roncsolásáért lehet felelős, hanem más területek is érintettek lehetnek.

Az adatok összesítése során arra az elsődleges következtetésre jutottak a kutatók, hogy igazolható az összefüggés a hippocampus csökkenése valamint a krónikus drogfogyasztás között.

A kutatók mostani megállapításai, egy korábbi vizsgálat eredményeit tükrözik. Történetesen a hippocampus területét érintő szöveti elváltozások (duzzadás, majd sorvadás) intenzív ecstasy fogyasztók esetében.

A hippocampus szövetének sorvadása egyenes utat jelent az egyes progresszív kognitív zavart előidéző betegségekhez, például az időskori Alzheimer előzménye is lehet, tették hozzá a kutatók.

Mivel a hippocampus régiója kiemelt szerepet játszik a hosszú távú memória kialakításában, ezért a jelen tanulmány eredményei komoly érdeklődésre adhatnak okot, ugyanis már az előző tanulmányok esetében beszámoltak az intenzív drogozás okozta memóriavesztésről. Holott azok a drogosok más, kognitív tesztekben normális eredményeket értek el, emlékezőképességük csökkenő mértéket mutatott.

(N. L.)