allergén
#Betegségek

A 10 leggyakoribb allergén

2024.03.17.
3 perces olvasási idő

Az allergia egy abnormális immunválasz, amikor a test a környezetben lévő ártalmas anyagok – például pollen – ellen próbál védekezni. Nagyon sok minden válthat ki allergiás reakciót, ami lehet enyhe fokú, de akár életveszélyes is. Íme, a 10 leggyakoribb allergén.

1. Pollen

A fák, füvek és gyomok pollenjeinek való kitettség szénanáthát, vagy más szezonális allergiás tünetet válthat ki. Olyan tünetek léphetnek fel, mint például tüsszentés, orrfolyás, vagy viszkető, nedves szemek. A tüneteket úgy lehet megelőzni, hogy szeles időben, amikor a levegő pollentartalma magas, a házban tartózkodunk, nem nyitjuk ki az ablakokat, helyette a légkondit használjuk! Érdemes kora reggel vagy az esti órákban szellőztetni, hogy minél kevesebb pollen jusson be a lakásba.

2. Állatok

Az állatok nyála, szőre is kiválthatja az allergiás reakciót. Még akár hónapokkal az állatokkal történő érintkezés megszakadása után is jelentkezhetnek az allergiás tünetek. Ha házikedvenced allergiát vált ki, akkor ne tartsd bent az állatot a hálószobádban, kerüld a szőnyegeket, és gyakran fürdesd meg kedvenced! A gyakori porszívózás is segíthet. Ráadásul sok kutya és macska szőre hipoallergén, amit nyugodtan ölelgethetsz, allergiád nem jön majd ki.

A 10 leggyakoribb allergén

3. Poratka

A poratkák mikroszkopikus méretű élőlények, melyek a porszemeken tapadnak meg. A poratkák a magas páratartalmú helyeken könnyebben szaporodnak. Használj hipoallergén ágyneműt, minden héten mosd ki forró vízben a lepedődet, és kerüld az atkafogó tárgyakat, például a szőnyeget, függönyt, és plüssállatokat.

4. Rovarcsípés

A rovarcsípésre allergiás emberek esetében akár életveszélyes reakciók is felléphetnek. Olyan tünetek észlelhetők, mint például a csípés helyének nagy felületű megdagadása és kipirosodása, hányinger, fáradtság és hőemelkedés. A rovarcsípés ritka esetekben anafilaxiát (túlérzékenység) okozhat, ekkor nehéz légzés, kiütések, az arc, a torok és a száj feldagadása, gyors pulzusszám, szédülés, vagy vérnyomásesés léphet fel. Ha allergiás vagy a rovarcsípésre, érdemes Epipent vagy allergén ellenes gyógyszert magadnál tartani egy-egy kirándulás vagy utazás során.

5. Penész

A penész allergéneket és ingerlő hatású anyagokat, bizonyos körülmények között pedig akár mérgező anyagokat is termel. A penész megérintése vagy belélegzése allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny embereknél. Sokféle penész létezik, melyek mindegyike nedves környezetben gyarapodik. A penész a párás, nyirkos területeken fordul elő, mint például a fürdőszobában, az alagsorban, vagy akár a talajtakaró növényeken. Kerüld ezért az olyan tevékenységeket, melyek kiválthatják az allergiás reakciót! A ház/lakás nyirkos részeit pedig gyakran szellőztesd! Használj párátlanító készüléket a fürdőben és a WC-ben, amelyek csökkenthetik a penész kialakulásának kockázatát.

6. Ételek

A tej, a kagylók és rákfélék, a csonthéjas gyümölcsök és a búza a leggyakoribb olyan ételek, melyek allergiát válthatnak ki. A tünetek – asztma, kiütés, hányás, hasmenés, az ajkak megduzzadása - akár súlyosak is lehetnek. A tünetek antihisztaminokkal enyhíthetők, életveszélyes esetekben pedig injekció szükséges. Ezért soha ne fogyassz olyan ételt amire allergiás lehetsz, vagy olyat, amelyben megtalálható a számodra veszélyes allergén összetevője.

7. Latex

A kesztyűben, óvszerekben, és bizonyos orvostechnikai eszközökben megtalálható latex is válthat ki allergiát. A latexallergia során olyan tünetek léphetnek fel, mint például bőrkiütés, szemirritáció, orrfolyás, tüsszögés, bőrviszketés, vagy orrviszketés. Súlyosabb esetben azonban akár anafilaxia is felléphet, ekkor nehéz légzés, kiütés, és hirtelen jelentkező gastrointestinalis (gyomorbél) problémák lehetnek a tünetek. Ilyen esetben szintén a latex elkerülése a legjobb megoldás.

8. Gyógyszerek

A gyógyszerérzékenység – például penicillin-, vagy aszpirinallergia – következtében enyhe vagy akár életveszélyes tünetek is jelentkezhetnek. A legjellemzőbbek a kiütés, nedves szemek, vérbőség, valamint az ajkak és a torok megdagadása. A gyógyszerallergia következtében fellépő tünetek enyhítésére ajánlatos az antihisztaminok vagy szteroidok szedése. Erről mindig egyeztess orvosoddal, ha megbetegszel.

9. Illat

A parfümökben, illatosított gyertyákban, tisztítószerekben és kozmetikumokban megtalálható illatanyagok enyhe vagy akár súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Az illatanyagoknak történő tartós kitettség az arra érzékeny emberek esetében gyakrabban váltja ki a tüneteket, és több időbe is telik, míg azok enyhülnek.

10. Csótány

A csótányok nemcsak hátborzongató kinézetű élőlények, hanem az ürülékükben található fehérje allergiás reakciókat is kiválthat. A csótányoktól nem könnyű megszabadulni, főleg a melegebb éghajlatú területeken. Ha csótányokat észlelsz otthonodban, használj rovarírtószereket! Emellett fontos, hogy a konyha mindig tiszta legyen, a padlón és a falon lévő repedéseket pedig ki kell javítani!

(WEBBeteg - B.M.)