akné
#Betegségek

A száraz bőr ápolása megfázás esetén

2016.02.20.
2 perces olvasási idő

A megfázás a bőrödre is hatással van. Éppen ezért, amíg a megfázásod kezeled, a bőrápolásra is jobban oda kell figyelned. Hogyan?

Gyors zuhanyás

A hosszú, forró zuhany ugyan segít ellazulni, de kiszárítja a bőrödet. Csökkentsd a fürdési időt 5-10 percre. Meleg vizet használj, ne forrót. És naponta mindössze egyszer zuhanyozz vagy fürödj.

Kéz a hidegbenMellőzd a szappant! A szappan célja, hogy csökkentse a zsírt. A bőr legfelső rétegén található zsír- és olajréteg azonban bent tartja a vizet, és megőrzi a bőröd hidratáltságát. A szappan ezt a védő olajréteget távolítja el. Szappan helyett használj gyengéd, szappanmentes tisztálkodó szereket az arcodra és a testedre egyaránt. Kerüld az antibakteriális és az illatosított szappanokat, dezodorokat, bőrradírozókat, és minden terméket, ami alkoholt tartalmaz. Keress illatmentes termékeket, melyek kevésbé irritálják és szárítják ki a bőrödet.

Hidratálj gyakran!

Zuhanyzás vagy fürdés után hidratálj azonnal. Tartsd a hidratálódat a tusfürdőd és a samponod mellett. Ne szállj ki azonnal a zuhany alól, hanem kend a hidratálót magadra, amíg nedves a bőröd, aztán törölközz meg. A sűrű, nehéz krémek hatása tovább tart, mint a könnyedebbeké. Minél sűrűbb és zsírosabb a krém, annál inkább bent tartja a vizet a bőrödben. Keress ceramid tartalmú krémet, ami a bőr természetes zsírrétegéhez hasonló anyag. Az egyszerű vazelin, ásványi olaj, shea vaj és glicerin is hatásos hidratáló.

Ahol nagyon száraz a bőröd – mint például a sarkadon – próbálj karbamid, vagy tejsav tartalmú termékeket használni. Ezek segítenek megőrizni a nedvességet, viszont csíphetnek, ha ekcémád van, vagy kirepedezett a bőröd.

Hidratálj egész nap! Mivel gyakran mosod meg a kezed, hogy megelőzd a baktériumok terjedését, tarts kézkrémet a mosdókagyló mellett, így minden alkalommal, mikor kezet mosol, táplálhatod a bőrödet. Ha a kezeden, a karodon és a lábadon a bőrt feszülőnek, érzékenynek találod, hidratáld gyakrabban. Lefekvés előtt ismét kend be magad!

Hidratálj belülről is!

Hidratáld a bőröd belülről is, fogyassz megfelelő mennyiségű egészséges zsírt és vitamint. Az Omega-3 zsírsav segít természetesen egészségessé és hidratálttá tenni a bőrödet. Az egészséges zsírok hiánya okozhat száraz, viszkető bőrt. Az Omega-3 legjobb forrásai a tengeri állatok (főleg a lazac és a tonhal), valamint a lenmag, dió és a repceolaj.

A vitaminban gazdag ételek szintén segítenek a bőrödet nedvesen és egészségesen tartani. Egyél sok baromfit, halat, teljes kiőrlésű gabonát és babot.

Az akne anatómiája
Már a neve is rosszul cseng ennek a rettegett bőrhibának, ami számos kellemetlenséget okoz kamasz- és felnőttkorban egyaránt. Tovább a cikkhez

Védelem a szabadban

Mikor meg vagy fázva, otthon kellene maradnod, amíg jobban nem leszel. Ám ha mégis muszáj kimenned a szabadba, védd a bőröd! A nap, a szél és a hideg mind az ellenségeid lehetnek, ha a bőröd száraz és érzékeny. Habár a napsugárzás kevésbé erős hideg időben, könnyen okozhat leégést (különösen, ha a hó visszaveri) – ami további bőrkárosodáshoz, hámláshoz és viszketéshez vezet. Ezért fontos, hogy télen is használj naptejet. Viselj sálat, sapkát és kesztyűt: ezek megvédenek a naptól. Hideg időben és szélben pedig védik a bőröd a kiszáradástól.

Hidratáld a lakásod is!

A száraz szobalevegő irritálhatja a bőrödet és az orrodat, szóval tartsd a levegőt párásan. Használj párásítót, és tartsd a páratartalmat 30% és 50% között. Ha szobapárásítót használsz, tisztítsd gyakran, így a penész nem lepi el.

(KamaszPanasz - S.C., webMD)