allergia
#Betegségek

Utazás ételallergiával – Mire figyelj?

2014.07.12.
3 perces olvasási idő

Utazás során teljesen kikapcsolhatunk, hátrahagyhatjuk a napi problémákat - kivéve, ha ételallergiánk van. Aki ételallergiás, annak mindig, még utazás közben is figyelnie kell arra, hogy mit eszik. Néhány óvintézkedés betartásával és előkészület megtételével azonban gondoskodhatunk az egészségünkről és a kellemes időtöltésről.

Tervezz előre!

Pontosan tervezd meg az utazást, az elejétől a végéig. A tervezés segítségével kevésbé aggódsz majd, mert ismerni fogod az egyes veszélyforrásokat, így felkészültebb leszel. Ha egy előre jól eltervezett kirándulásról van szó, akkor nem aggódva, hanem izgatottan fogsz útnak indulni. A tervezés első pár hetében készíts részletes listát arról, hogy mit kell tenned. Írd fel egymás alá a feladatokat, kezdve azokkal, melyeket jobb korán elkezdeni.

Válaszd ki az úticélt!

Az ételallergiások számára ez nagy gondot jelent. Ha például földimogyoró allergiád van, akkor egy eldugott Thaiföldi falu nagyobb veszélyeket rejthet, mint más helyek. Kérdezd meg az orvosodat a legjobb utazási lehetőségekről, mielőtt a végleges döntést meghozod!

Ellenőrizd a receptjeid!

Utazás előtt beszélgess el az allergológusoddal, győződj meg róla, hogy minden szükséges gyógyszered megvan, az Utazz ételallergiával!antihisztaminoktól és inhalátoroktól kezdve az adrenalin injekcióig. Ne támaszkodj kizárólag a célország gyógyszertáraira, nem biztos, hogy ugyanolyan gyógyszereket árulnak. Gyógyszereid mindig vidd magaddal!

Ha a biztosítód vagy a gyógyszertár limitálja az igényelt gyógyszerek számát, akkor orvosodtól kérj egy levelet, mely biztosítja őket a helyzet kivételességéről. Továbbá, ha repülővel vagy vonattal utazol, akkor kérd meg orvosodat, hogy írjon egy levelet, mely felhatalmaz arra, hogy ilyen mennyiségű gyógyszert vigyél magaddal. Ez segíthet az ellenőrzőpontokon.

Nézz utána a helyi kórházaknak!

Mielőtt útnak indulsz, tudd meg, hogy hol kaphatsz sürgősségi ellátást, és hogy ez milyen messze van szálláshelyedtől. Így, ha szükség van rá, tudni fogod a lehetőségeket. Ne feledkezz meg a betegség- és balesetbiztosításról!

Kutass megfelelő élelmiszerboltok, éttermek és szállás után!

Jóval az utazás előtt keresd meg azokat az élelmiszerboltokat (ha egyáltalán van ilyen) ahol találsz allergén-mentes élelmiszert. Éttermekben és szállásokban az „allergia-tudatos” szobákat és ételeket keresd. Az élelmiszer-allergiásoknak létrehozott webshop hasznos lehet, ha külföldre utazol.

Ha külföldre mész és beszéled is a nyelvet, akkor merj bátran és közvetlenül kérdezd meg az éttermekben, az élelmiszerboltokban és a szálláshelyeken. Ha nem beszéled a nyelvet, vagy több kérdésed van, akkor fordulj egy, az ételallergiások számára létrehozott szervezethez, utazási irodához, túravezetőhöz, helyi baráthoz vagy rokonhoz. Készíts listát kérdéseidről, mielőtt telefonálsz, és a válaszokat pontosan jegyzeteld le.

Keress megfelelő közlekedési eszközt!

Ha közösen utaztok (pl. egy kocsival) akkor add útitársaid tudomására ételallergiádat. Ha vonattal, busszal vagy repülőgéppel utazol, akkor tájékozódj a szolgáltatásokat illetően. Szolgálnak olyan rágcsálnivalóval, ami olyan összetevőt tartalmaz, amire te allergiás vagy?

Van a sürgősségi ellátáshoz felszerelés?

Ha repülőgéppel utazol, ismerd meg a légitársaságot. Néhány légitársaság fel van készülve élelmiszerallergiások fogadására. Hívd fel őket, és egyeztess, mielőtt foglalsz. Kérj allergénmentes rágcsálnivalót, de vigyél magaddal saját ennivalót is, hátha kelleni fog. Kérdezd meg, hogy felszállhatsz-e korábban, hogy letisztítsd az ülőhelyedet, így nem fogsz feltartani más utasokat. Miközben utazol, emlékeztesd a személyzetet különleges igényeidre. Ha ez biztonságot nyújt, akkor figyelmeztesd a melletted ülőket az allergiádról.

Vigyél magaddal elegendő mennyiségű gyógyszert!

Tartsd a gyógyszereidet a kézipoggyászban, hogy könnyen elérhető helyen legyenek. A sürgősségi ellátási tervet szintén a kézipoggyászba rakd. Ezt alá kell íratni az orvosoddal és fel kell rajta tünteni azt, hogy milyen allergiád van, milyen kezelésre van szükséged. A kupakokat gondosan csavard az üvegcsékre, és csomagold be azokat, nehogy szivárogjanak vagy összetörjenek.

Vigyél magaddal kéztörlőt!

Gyakran moss kezet és a kezeidet tartsd távol a szádtól és a szemeidtől, nehogy allergénekkel érintkezz. Ez működik otthon, de utazás közben nem biztosított a szappan és a tiszta csapvíz. Egy kéztörlő megoldja ezt a problémát: tisztára törölheted vele a kezed és az ülésedet is, fertőtleníthetsz a buszon, repülőgépen vagy a kocsiban, ahol könnyen kerülhetsz allergénekkel kapcsolatba.

Pakolj be biztonságos élelmiszert!

Minél több allergénmentes ételt pakolj el. A mennyiség attól is függ, hogy hova mész, és hogy milyen hosszú a kirándulás. Ha olyan helyre mész, ahol nem tudsz könnyen allergénmentes élelmiszert venni vagy rendelni, raktározd el a lehető legtöbb élelmet. Ha olyan helyre mész, ahol venni és készíteni is tudsz ilyen ételeket, akkor kevesebbet vigyél magaddal. Ha külföldre utazol, nem biztos hogy el fogod tudni olvasni a helyi boltok élelmiszerein lévő címkéket. Ilyenkor megint csak az a jó döntés, ha jelentős mennyiségű allergénmentes élelmiszerrel indulsz el.

Figyelmeztess másokat is allergiádra!

Jó ötlet orvosi azonosító karkötőt viselni utazás alkalmával, így az emberek hamarabb felismerik a problémád és sürgős orvosi segítséget tudnak nyújtani.

Ha étterembe mentek enni, készíts személyre szabott „szakács kártyát”. Ezek a kártyák ismertetik allergiád és segítenek a konyhai személyzetnek az ételed elkészítésében. Ezek a kártyák könnyen elérhetőek, különböző nyelveken az ételallergiás weboldalakon keresztül. De a kártya nem helyettesíti a közvetlen kommunikációt. A legjobb, ha közvetlen a pincérrel vagy a szakáccsal beszélsz.

Tégy pár óvintézkedést, mindig hordd magadnál a gyógyszereid, ez hozzátartozik egy ételallergiás életéhez. Ha már egyszer-kétszer utaztál ételallergiásként, akkor a következőek alkalmával simán fogod venni az akadályokat, rutinként fog menni az egész. Úgy fogod érezni, hogy az „utazz ételallergiásként”-ből inkább csak az „utazz” maradt meg.

Gondos tervezéssel az utazás felszabadító lesz. Függetlenséget tanulhatsz, jó élményeket és barátokat szerezhetsz. Végül, de nem utolsó sorban megtanulod, hogy hogyan tudsz vigyázni magadra.

(S.A.; kidshealth)