rák
#Betegségek

Rákos a barátom, hogyan segíthetek neki?

2011.08.25.
5 perces olvasási idő

A barátodat nem rég diagnosztizálták rákkal. Természetes, hogy ilyenkor kérdések tömkelege merül fel benned: Mit is tegyek? Hogyan segítsek neki? Ha beszélek vele a betegségről, azzal nem bántom meg? Mi a „normális” ilyenkor?

Nem egyszerű felfogni és kezelni azt a helyzetet, amikor valaki olyat, akit szeretsz, és ugyanannyi idős, mint te, rákkal diagnosztizálnak. A helyzet ijesztő, zavaros lehet. Arról már nem is beszélve, hogy nap, mint nap kemény gondolatok juthatnak eszedbe az életről, a halálról és e kettő kapcsolatáról. Pontosan ezért előfordulhat, hogy még azzal az érzéssel is meg kell küzdened, amely azt sugallja, hogy lépj ki a barátságból, így ugyanis megszűnik minden gyötrő gondolat. De tényleg a barátod, és tudod, hogy neki most szüksége van rád, jobban, mint valaha, így nem hagyhatod ott. Tehát mit is kellene tenned?

Először is fontos, hogy tudd, hogy ezek az igen bonyolult érzések ebben az időszakban teljesen normálisak, így ne is próbáld meg őket eltakarni. Inkább kezdj el gondolkodni rajtuk, és azon, hogy pontosan most mit is érzel. Könnyen érezhetsz szomorúságot, természetesen félelmet, de előfordulhat, hogy a düh is megjelenik az igen széles érzelmi palettán. De megesik néha az is, hogy teljesen váratlan érzelmeid támadnak. Ilyen például a teljes zavarodottság vagy kiábrándultság.

Természetesen ezekkel az érzésekkel nem kell a barátodat terhelni. Azonban nem szabad elfeledni, hogy neked is szükséged van támogatásra, nem csak a barátodnak. Ezért fontos, hogy találj egy megbízható felnőttet, vagy egy iskolai tanácsadót, aki segít neked feldolgozni az eseményeket. Azután ugyanis, miután legyőzted saját érzéseid, és tudod kontrollálni őket, sokkal könnyebben tudsz majd segíteni barátodnak, így a barátságotoknak a rák sem állhatja útját! Most pedig pár módja annak, hogy hogyan segíthetsz:

Légy felkészülve

Valószínűleg tudod, hogy a barátod teljesen kopasz lesz, ugyanis a rák kezelésének mellékhatása a hajhullás. De fel kell készülnöd arra is, hogy a barátod nem csak külsőre fog megváltozni, hanem más emocionális változásokon is keresztülmegy majd. Így a következő tünetekre légy felkészülve:

Hányinger és hányás. Ne vedd sértésnek, ha az általad oly nagy szeretettel sütött dupla-csokis süti teljesen érintetlenül van a tányéron. Barátodnak valószínűleg nincs étvágya. Továbbá azon se lepődj meg, ha nem akar veled elmenni. Sajnos hányinger mindig előfordulhat. Ha azonban úgy érzed, hogy ott léted alatt is feszélyezett emiatt, mondd el neki, hogy tudod, hogy ez csak egy mellékhatás, és, hogy nem fogod fel katasztrófaként, ha hányingere van.

Gyengeség, fáradtság és a kitartás hiánya. A rákot gyógyító terápiák még a legalapvetőbb hétköznapi mozdulatokat is a legnagyobb küzdelemmé alakíthatják, így például a lépcsőzést vagy az iskolatáska cipelését. Előfordulhat, hogy a barátod hirtelen olyan fáradt lesz, hogy nem lesz képes körbesétálni veled a plázát vagy nem akar veled telefonon beszélgetni. Tehát hagyd, hogy a barátod mindent a maga rendje szerint tegyen. Ne bélyegezd meg, ugyanis olyan nincs, hogy a rákos emberek nem szeretnének elmenni szórakozni vagy sétálni. Egészen egyszerűen csak van, amikor számukra sok a terhelés. Ezt fogadd el és segíts neki!

Zavarodottság. A barátod talán mindenkinél jobban tudatában van annak, hogy rákos, ugyanis a legnagyobb érvágás számára, hogy nem csinálhatja azt, amit a többiek, és nem úgy néz ki, mint a többiek.

De hidd el nem csak a barátod van összezavarodva. Légy felkészülve, hogy a te érzéseid is változhatnak, ha egy régi jó barátot látsz kopaszon és gyengén. Ez megviselhet, hiszen mindannyian összerezzenünk, ha csak erre gondolunk. A jó hír azonban az, hogy túl lesztek rajta!

Iskolai nehézségek. A betegség miatt a barátod valószínűleg le fog maradni az iskolában. A rák kezelése ugyanis hatalmas energiákat emészt fel, a kemoterápiák és az állandó kezelések pedig mindennapi életüket forgatják fel és változtatják meg. A sok kezelés miatt ezért előfordulhat, hogy barátod kirekesztve vagy elzárva érzi magát az emberektől. Támogasd, és ne hagyd, hogy így érezzen!

Emocionális támogatás

Légy vele. Jó, talán ez banálisan hangzik, de hidd el, hogy ez szinte az összes többinél fontosabb. A barátod nagyon egyedül érezheti magát, különösen akkor, ha hosszú ideig kell a kórházban maradnia. Ezért amikor csak tudod, látogasd meg! Fontos, hogy legyőzd magadban a késztetést, amely arra irányul, hogy maradj távol és, hogy azon sopánkodsz, hogy mindez miért történt meg. Ha nem tudod továbbá, hogy mit mondj neki, egyszerűen csak biztosítsd a támogatásodról. Hidd el, számára már ez is sokat jelnet. Ha nem tudod valamilyen oknál fogva – például távolság – meglátogatni túl gyakran a barátod, maradj vele kapcsolatban interneten, mobilon, levélen vagy e-mailen keresztül. Hidd el, már ennek is óriási hatása van.

Továbbá, hogy még inkább éreztesd vele, hogy nincs egyedül, elviheted pár más barátját is a kórházba, vagy hozzáadhatod őket is a levelezőlistához, így barátod érezheti, hogy fontos számotokra.

„Barátokkal lenni mindig is fontos volt a számomra. De amikor kórházba kerültem, mindennél fontosabb lett” / Anna 15/


Beszélj róla és hallgasd meg! Ha nehéz időkön kell átmennünk általában a legjobb gyógyír, ha beszélünk a dolgokról. Hallgasd meg, amit barátod mond, kérdezd, beszélgess vele és nézz utána, hogy pontosan milyen fajta betegséggel is küzd, így talán jobban megértheted majd, hogy milyen érzelmek kavarognak benne. Ha bármit meg szeretnél tudni, nyugodtan kérdezz az orvosoktól, a szüleitől vagy más rákos betegtől!

Légy türelmes! A rákos megbetegedésekkel harcoló emberek nagy többsége – érthetően – szomorú, ideges és néha ijedt, zavarodott. És, ha ez még nem lenne elég, egyes kezeléseknek olyan mellékhatásai vannak, melyek külön fáradtságot és hangulatingadozást válthatnak ki. Így tehát, ha meglátogatod a barátodat és idegesnek, ridegnek, távolságtartónak tűnik, vagy nem örül neked, nem vedd föl! Ha nem alkalmas az időpont gyere be máskor, vagy másnap. A barátod mindezt nem ellened csinálja, ez sajnos csak a betegség mellékhatása!

Reálisan – de pozitívan! Segíthet, ha beszélgettek a jövőről és együttérző módon reális, de pozitív terveket szőtök. Fontos továbbá, hogyha a halálról és az életről beszél, mindig hallgasd meg, de próbálj meg mindent a pozitív oldaláról megközelíteni. Így például hozz fel híres embereket, vagy számára fontos embereket – ha van ilyen – akik már meggyógyultak abból a típusú rákból, amely a barátodnak van. (Keress rá az interneten!)

Praktikus segítség

„Mit tehetek érted?” – hangzik el oly sokszor. Természetesen ez egy szép gesztus tőled, de a legtöbb szülő úgy gondolja, hogy minél konkrétabb egy segítség, annál inkább hasznosabb. Most tehát a leghasznosabb segítségnyújtási formákat gyűjtöttük össze:

Legyél te a kontaktszemély! Segíts a barátod családjának azzal, hogy átveszed a mindennapos fárasztó dolgokat. Így például nem a családjának kell napról napra értesítenie a barátokat és az iskolát. Tedd ezt te! Készíts egy levelezési listát, vagy írj sms-t mindenkinek, ha egy új információt tudsz meg. Ezzel hidd el, sokat segítesz a barátod szüleinek.

Legyél kicsit dilis! Ne ijedj meg, légy bátran egy kicsit humoros! A nevetés és a viccek ugyanis az egyik legjobb módjai annak, hogy feldobd barátod hangulatát. A vicckönyvek, vicces dvd-k, újságok mind jól jöhetnek! Mivel ismered, tudod, mit szeret, így próbálj meg azokból az újságokból beszerezni neki! Ha barátod szomorú, vagy kedvtelen, dobd fel a hangulatát, és harcoljatok együtt a rák ellen!

Állíts össze egy csomagot! Beszélj a szüleivel, hogy a kezelések alatt pontosan milyen édességeket és ételeket ehet, és melyeket nem a barátod! Továbbá kérdezd meg, hogy jelenleg mi a kedvence, betegség alatt ugyanis változhat az emberek ízlése! Miután bepakoltad ezeket az ételeket, rakhatsz neki mellé könnyű olvasmányokat vagy keresztrejtvényt, sudokut, hogy az unalmas kórházi órákban is le tudja magát foglalni.

Beszélj a testvérekkel! Ha a barátodnak vannak testvérei, akkor mindenképpen lépj kapcsolatba velük! Ők valószínűleg hasonló problémákkal küzdenek, mint te, így könnyen tudtok egymáson segíteni!

Segíts az iskolai munkában! Ha teheted, segíts mindenképpen a barátodnak, hogy ne legyen olyan nagy a lemaradása. Segíthetsz neki a háziban, remek órai jegyzeteket készíthetsz. Ha esetleg nem ugyanabba az osztályba jártok, kérd el valaki füzetét és azt vidd be neki, és ha tudsz, próbálj neki segíteni. Hidd el sokat fog jelenteni ez számára!

Készíts blogot! Ha a szülők hozzájárulnak, vezess egy blogot, vagy készíts feljegyzéseket a saját kapcsolatotokról. Ezt a blogot fontos, hogy teljes pozitivitással írd! Emlékeztesd a barátokat arra, hogy ez csak egy átmeneti időszak, és légy büszke arra, hogy milyen erős barátod van, aki le fogja győzni ezt a roppantul alattomos betegséget. Sok humor és rengeteg pozitivitás! A címet add meg barátaidnak, akik majd kommentelhetnek, és különféle üzeneteket hagyhatnak barátodnak. Ezáltal, ha rossz kedve van, érezheti, hogy nincs egyedül!

Vigyázz magadra! Teljesen normális, hogy segíteni szeretnél barátodnak, de vigyázz, ugyanis a barátod betegsége téged is megviselhet! Törődj magaddal, és tudd, hogy meddig tudod támogatását vállalni. Továbbá, ha problémáid adódnak, mindig beszéld meg egy felnőttel vagy egy tanácsadóval, hogy segítsen átjutni ezen a nehéz időszakon!

Végül pedig összefoglalva csak annyit üzennénk: Legyél ott mindig, ha szüksége van rád, hidd el, hogy ez a természetes és fordított esetben – bár ne következzen be – ő is ugyanezt tenné!

(KamaszPanasz - Cs.B.; Forrás: kidshealth)

Kapcsolódó címkék

daganat