fogfehérítés
#Táplálkozás

14 étel a fényesebb mosolyért

2015.04.07.
2 perces olvasási idő

A fogmosáson, fogselymen és a fogorvosnál tett rendszeres látogatásokon túl a táplálkozással is hozzájárulhatsz fogaid egészségéhez és szépségéhez. Bizonyos ételek fogyasztása erősítheti a fogzománcot, segíthet megelőzni a fogszuvasodást, és elhárítani az ínyfertőzéseket, sőt akár még fehérítheti is a fogaidat. Íme, 14 egészséges étel, melyeket érdemes elkezdened rendszeresen fogyasztani.

Sajt

A sajt nemcsak kalciumban gazdag, ami létfontosságú az erős csontokhoz és fogakhoz, de tejsavat is tartalmaz, ami megelőzi a fogszuvasodást. A sajt ezenkívül ellensúlyozza más ételek, például a kávé által okozott elszíneződést és véd a savas ételek ellen, amik károsíthatják a fogakat.

Eper

Nem kell teljes mértékben lemondanod a bogyósokról, hogy megelőzd a fogadon keletkező foltokat. A bogyósok segítenek fenntartani a pH-egyensúlyt a szádban, ami jó a fogaidnak. Az eper különlegessége, hogy magok találhatóak benne, amik apró kefe módjára tűntetik el a baktériumokat.

Alma

A tejsav, ugyanaz az összetevő, amik a fogfehérítő termékekben található, az almában is mosolymegtalálható. Noha az alma savas és ennél fogva bonthatja a fogzománcot, a kemény szerkezete ugyanakkor tisztítja is a fogakat. Mindenféleképpen párosítsd az almát egy kis sajttal, hogy legyűrd a savasságot.

Gyömbér

A gyömbér nemcsak gyulladáscsökkentő, ami egészségesen tarthatja a fogakat, de az ínybetegségeket is megelőzheti. Tanulmányok támasztják alá, hogy a gyömbér hatásosan pusztítja az ínyfertőzéssel kapcsolatba hozható baktériumokat.

Ananász

A bromelain, az ananászban található egyik enzim, segít megtisztítani a fogakat, és felszedni a lepedéket a szádból, ráadásul a gyümölcsben található citromsav antibakteriális hatású. Ezenkívül az ananász segít több nyálat termelni, ami a test első számú védekező rendszere a fogerózió ellen.

Répa

A répához hasonló ropogós, nyers zöldségek kemény struktúrája és magas víztartalma segít stimulálni a nyálat, kitakarítani az ételdarabkákat a szájból és csökkenteni a lepedék mennyiségét, ami végül a fogak fehérebb megjelenéséhez vezethet.

Bazsalikom

Ez a természetes antibiotikum, a bazsalikom, segít csökkenteni a szájban lévő baktériumok számát. Rengeteg ételhez hozzáadható, párosíthatod friss mozzarellával, készíthetsz belőle pesto szószt, vagy akár a reggeli turmixodba is beleteheted.

Lazac

A lazac kalciumban és D-vitaminban is gazdag, amik erősen tartják a fogakat. Ha konzerv lazacot eszel, mindenféleképpen edd meg a csontokat is.

Szezámmag

A legtöbb mogyoró- és magféle gazdag kalciumban és remekül alkalmas arra, hogy lesúrolja a lepedéket a fogakról.

Siitake gomba

A lentinan, a siitake gombákban található aktív összetevő meggátolja a baktériumok növekedését a szájban.

Tea

Ha túlzásba visszük a tea fogyasztását, az foltokat hagyhat a fogakon, de ha mértékkel iszunk teát, az segíthet is egészségesen tartani a szájat. A zöld és fekete teákban például van egy antioxidáns, a catechin, ami meggátolja az olyan baktériumok elszaporodását, amik fogínygyulladást okoznak.

Quinoa

Ez a sokoldalú, szuper gabona kalciumot, magnéziumot, mangánt, és foszfátot tartalmaz, amik mind erősítik a fogakat.

Kelkáposzta

Az olyan sötét, leveles zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a mángold, olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amik pozitív hatással vannak a fogak felépítésére.

Citrom

A citrom segít kiegyensúlyozni a pH-t a testben, növeli a nyáltermelést, és természetes fogfehérítő. Azonban mivel a citrom meglehetősen savas, ha túl gyakran eszed, rongálhatja a fogzománcot. A megfelelő mennyiségről kérdezd a fogorvosodat!

B.Zs.

Kapcsolódó címkék

evés