közöny
#Lélek

Miért lettek közönyösek az emberek, hogyan változtathatsz ezen?

2023.06.19.
2 perces olvasási idő

Közöny - neked mennyire van jelen az életedben? Mert bizonyos mértékben jelen van, hiszen a mindennapos stressz, a csalódások, a kiábrándultság eredményeképpen előfordulhat, - és szakértők szerint természetes jelenség - hogy közönyös periódusokat élsz meg. Csak az nem mindegy, hogy ez meddig tart.

A közöny nem más, mint az érzelem, az érzés, az érdeklődés vagy a törődés hiánya. Amikor valaki közönyös, akkor nem érdeklődik senki és semmi iránt, szinte nemtörődöm módon viszonyul mindenhez. Aki közönyös, az nem néz szembe a kihívásokkal, elfojtja az őt ért negatív hatásokra adott érzelmeket.

A közömbösség mások iránt félelmetes méreteket öltött

"A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny" - írja a Nobel-békedíjas Elie Wiesel. A közömbösség korunk egyik gonosza, amire azonnal reagálni kellene, mert elhatalmasodva érzéketlenséghez, apátiához vezet. Sokan élik úgy az életüket, hogy abszolút nem érdekli őket a mások problémája, azoktól minél távolabb helyezik magukat - mondván ezzel védik a saját életüket, érdekeiket. Némileg érthető ez az önvédelem, de hosszabb távon mindenképpen érdemes a következményeket is látni: ha mindenkivel így viselkedünk, akkor idővel velünk a mi problémáinkkal sem törődik majd senki.

Megtapasztalni a mások által mutatott közömbösséget nem túl jó érzés, hiszen megrengeti az emberekben vetett hitet. A csalódás után egyre nehezebb újra megbízni, de érdemes újra és újra próbálkozni.

A közömbösség okai

Arra a kérdésre, hogy miért lettek az emberek ennyire közömbösek többféle ok és elmélet is létezik. Ilyen:

  • az unalom, ami lassan, de biztosan depressziós állapotot idéz elő
  • a pesszimizmus
  • a megértés hiánya
  • a stressz és a szorongás elhatalmasodása
  • a folyamatos önfelmentés a lustaságra, gyávaságra, megúszásra

Milyen veszélyei vannak a közömbösségnek?

Amikor segítségre lenne szükséged, akkor az emberi közömbösség a tehetetlenség érzését és a kétségbeesést erősíti meg benned. Ha te magad váltál közömbössé, akkor pedig az empátia hiánya könnyen tesz negatív beállítottságú emberré, iriggyé, sértődötté.

Az ingerküszöb egyre magasabb: akkora a rajtad lévő nyomás, a rád zúduló inger, hogy egyre kevésbé reagálsz a szűkebb vagy tágabb környezeted történéseire. A segítő szándékra egyre többször rátelepszik a fásultság, egyre nehezebben mozdulsz, egyre jobban elengeded a füled mellett az idegenek segítségkérő mondatait. Átlépsz és elfordulsz, nem látsz és nem hallasz - a közöny ezer arccal van jelen. Persze a bűntudat később szégyenérzetet generál, ami már nem lesz olyan kellemes.

Mit tehetsz a közöny ellen?

A közöny legjobb ellenszere nem más, mint az összefogás és a szeretet. Miért? Mert akkor nem egyedül kell cipelni a terheket, nem ürülnek ki a testi, lelki tartalékok, nem égsz ki.

  • Cselekedj a jó célok érdekében (legyen az egy hajléktalan megsegítése, vagy egy beteg kisgyereknek való gyűjtés) úgy, hogy másokat is meggyőzve közösen próbáltok segíteni
  • Figyelj oda a szűk környezetedben élők problémáira - sokszor már a legapróbb segítség is akkora löketet ad a bajban lévőknek, hogy újult erővel tudják felvenni a harcot a sorssal. Ráadásul, ha te kerülsz padlóra, lesz aki a segítségedre siessen
  • Annak ellenére, hogy még te magad sem érted el azt a szintet, melyben már rendelkezel elég szabad energiával, idővel, vagy anyagi forrással, mégis képesnek kell lenned arra, hogy érzékenyen reagálj a környezeted bajaira.
  • Tapasztald meg milyen érzés, amikor valakinek - akár az idegeneknek is - segítettél.
  • Vezess be új szokásokat, ne engedd, hogy az unalom vagy a monotonitás tompítsa az érzékenységedet!
  • Idézd fel azokat a pillanatokat, amikor igazán boldog és önfeledt volt az életed - meríts erőt belőle és törekedj arra, hogy újra megtaláld az öröm forrásait.

Közöny - neked mennyire van jelen az életedben? Tégy azért, hogy ne legyen helye a mindennapjaidban!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)