befolyásolás
#Lélek

Te mennyire vagy befolyásolható? Ki, hol és miért befolyásol bennünket?

2023.03.13.
2 perces olvasási idő

Hiszed vagy sem, de téged is nap mint nap befolyásolnak - sokszor anélkül is, hogy az feltűnne a számodra. Számtalan olyan hatás ér, ami befolyással lehet a gondolkodásmódodra, a döntéseidre.

Még a téged körülvevő környezet elrendezése is hatással van rád, amit a marketingesek és a környezetpszichológus alaposan ki is használnak. Vegyünk példaként egy bankot: a színek, a vonalak, a berendezési tárgyak és a megvilágítás megfelelő alkalmazásával többféle benyomást lehet kelteni. Míg régebben egy bank tekintélyt parancsoló volt és hivatalos a maga hatalmas méreteivel, a sötétre lakkozott bútoraival, az alkalmazottakat az ügyfelektől jól elválasztó pulttal, addig a mai pénzintézetek modern, könnyed, hangulatos nyitott tereiben szinte otthon érzed magad és fogékonyabbnak bizonyulsz banki szolgáltatások igénybevételére.

Az üzletekben és a reklámokban is minden a meggyőzésről szól

Számtalan meggyőzési taktika létezik arra, hogy elérjék nálad a célt: vásárolj. Ezek mögött azonban mindig ugyanaz a hat alapelv érvényesül:

  • A kölcsönösség elve - ez azt a benned is élő vágyat jelenti, amikor viszonozni akarod, ha valakitől kaptál valamit. Lényegében erre épít az áruházi kóstoltatás is: ha elveszed a kolbászos falatkát, akkor szinte kötelezőnek érzed, hogy legalább meghallgasd, mit mond az, akitől kaptad.
  • A hiány elve - jobban vágysz azokra a dolgokra, amelyekből kevés van, amelyeket nem lehet mindig elérni. Azaz, ha kiderül valamiről, hogy utolsó darab vagy csak aznap kapható, rögtön úgy érzed, hogy azonnal szükséged van rá.
  • A következetesség elve - ha korábban mondtál valamit, akkor igyekezni fogsz ezzel összhangban cselekedni.
  • A társadalmi bizonyíték elve - ez azt jelenti, hogy aszerint döntöd el, mit tegyél, hogy a hozzád hasonló emberek mit tartanak helyesnek.
  • A vonzalom elve - eszerint arra hallgatsz, akit szeretsz, és minél jobban kedvelsz valakit, annál inkább igent akarsz mondani neki (például a rajongott híresség által ajánlott terméket választod)
  • A tekintély elve - a döntéseknél mindig szakértőktől vársz útmutatást, tekintélyszemélyeket követsz.

A Facebook hatásai

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal működési alapelve mára már mindenki számára világos: a Facebook nem csak monitorozza az online tevékenységeidet, hanem a tartalmakon keresztül átalakíthatja az érdeklődési körödet, a világnézetedet, tulajdonképpen a személyiségedet. A módszer egyszerű: még több olyan tartalmat kínál fel a számodra, amire eddig is szívesen kattintottál, ezzel megfosztva attól a lehetőségtől, hogy az adott témában eltérő szemszögekből tájékozódj. Amennyiben nem vagy elég tudatos, könnyen bekerülhetsz egy olyan információs buborékba, ahol nem találkozhatsz mások ellentétes véleményével.

Mindenki befolyásolni akar: vedd meg, használd, válaszd, válts, fogyj - a sor folytatható a végtelenségig. Ahhoz, hogy meg tudd védeni magad ezektől a hatásoktól tartós én határokat kell meghúzni - ellenkező esetben nem a saját elképzeléseid, vágyaid, igényeid szerint élsz, hanem mások elvárásai szerint.

Hol van a határ? Hogyan óvhatod meg magad a befolyásolástól?

A határ meghatározása azzal kezdődik, hogy pontosan felismered hol kezdődik a saját érdeked, a saját vágyad és akaratod, és hol a környezeté, a külvilágé. Ahhoz, hogy ne tudjanak olyasmit ráderőszakolni, ami a saját vágyaiddal ellentétes, főként erős önértékelés, stabil értékrend, reális önbizalom, és saját konkrét célok szükségesek.

Az élet is tele van játszmákkal: ha az iskolában, a csapatodban, otthon, bárhol rendszeresen előfordul, hogy valaki befolyásolni akar, főként ha föléd akar kerekedni, vagy hasznot akar húzni belőled, akkor fontos az önvédelem. Igen ám, de miként védheted meg magad?

Következzen néhány tipp:

  • Állj ki magadért, mert jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled
  • Nyugodtan fejezd ki az érzéseidet, véleményedet - soha ne maradj passzív, mert akkor gyengének hisznek és céltáblává válsz
  • Amennyire csak lehet, tarts távolságot azoktól, akik befolyásolni akarnak
  • Ragaszkodj a saját céljaidhoz, ne hagyd, hogy eltérítsenek azok, akik nem hisznek benned
  • Nyerj időt - ne adj azonnal választ. A manipulátorok általában azonnali döntést akarnak kicsikarni belőled.
  • Ha valamit nem akarsz, udvariasan, de határozottan mondj nemet és ne legyen bűntudatod miatta. Ami nem szolgálja a te érdekeidet, azt nem kell elvállalni.
  • Tudd: nem az irányítja az életed, aki befolyásolni akar, hanem te magad

Hiszed vagy sem, de téged is nap mint nap befolyásolnak - mostantól csak az a kérdés, hogy mennyire hagyod magad eltéríteni a céljaidtól.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: