önbizalom
#Lélek

Tanuld meg elfogadni önmagad!

2020.06.21.
1 perces olvasási idő

Sok ember van a világon, aki nem elégedett a testével, a megjelenésével, a stílusával, az eredményeivel vagy az egész életével. Ha te is ilyen vagy, ez a cikk kifejezetten neked szól.

Az első és legfontosabb lépés, hogy próbáld meg leküzdeni azokat a rossz érzéseket, amiket magaddal szemben érzel. Ehhez nézz magadba: vajon mi az, ami nem tetszik? És miért? Van okod egyáltalán rosszakat gondolni magadról? Mások elvárásainak akarsz megfelelni vagy a sajátodénak? Tanuld meg elfogadni magad, azt, aki vagy, és érezni fogod a változást.

5 lépés, hogy könnyebben elfogadd magad

  1. Ahelyett, hogy mindig a rossz tulajdonságaidra figyelnél, összpontosíts inkább az összes jóra, amivel rendelkezel.
  2. Készíts listát a negatív és pozitív dolgaidról, majd hasonlítsd össze azokat. Ha esetleg a negatív lista hosszabb, próbálj meg rajtuk javítani, vagy nézd azokat más szemmel, lehet, hogy mégiscsak a pozitívhoz tartozik? Például, ha úgy gondolod, túl nyers vagy, fordítsd meg, és írd inkább a pozitív oldalra, hogy őszinte vagy. Általában a „rossz” lista hosszabb, ez a saját bizonytalanságunkat bizonyítja.
  3. Minden alkalommal, mikor tükörbe nézel, fókuszálj valami előnyös tulajdonságodra! A gondolatoknak hatalmas erejük van, így megváltoztathatod a gondolkodásmódod!
  4. Amikor rosszul érzed magad a bőrödben, csinálj valamit, amivel javíthatsz a kedveden és a hibáidon. A testsúlyoddal vannak gondjaid? Mozogj többet! Nincs elég önbizalmad? Tegyél ellene! Minden problémára van megoldás, ha hajlandó vagy egy kis erőfeszítésre!
  5. Mondogasd magadnak mindennap, hogy szép és egyedi személyiség vagy. Hamarosan az a személy, aki eddig annyira nem tetszett, átalakul egy igen szép és figyelemre méltó emberré.

Tippek, hogy tényleg sikerüljön

  • Képezd magad arra, hogy szeresd és elfogadd önmagad! Ez időbe fog telni, de légy türelmes! Nehéz megváltozni egyik napról a másikra.
  • Szeresd magad, így könnyebb lesz figyelmen kívül hagyni a negatív gondolatokat. Légy erős és koncentrálj!
  • Ahhoz, hogy visszanyerd az önbizalmad, át kell vészelned az akadályokat, lehet, hogy frusztrált és dühös leszel. Maradj nyugodt, találd meg az egyensúlyt, ne hagyd, hogy haragot váltson ki belőled a változás. Próbálj meg papírra jegyzetelni, vagy keress egy „mentort”, akivel bizalmasan tudsz beszélgetni!

(Forrás: Fókuszban a Nő)