facebook
#Lélek

A netes arculatod és annak megóvása

2011.10.22.
3 perces olvasási idő

Mára a legtöbb tini átvándorolt a Myspace-ről a Facebookra, mivel utóbbit jobbnak és biztonságosabbnak tartják. A valóság viszont az, hogy semmi sem teljesen biztonságos az interneten...

Az említett két közösségi portál rendkívül népszerű a tinik körében, érdemes alaposabban megnézni ezen oldalak működését, személyes adatokhoz való viszonyulását, előnyeit-hátrányait. És nem árt szem előtt tartanod a saját netes hírnevedet, megítélésedet!

Myspace: egy hely a barátoknak és rajongóknak

Ennek az oldalnak a korai használói leginkább zenészek voltak. Az oldalt leginkább arra használták, hogy tartsák a kapcsolatot a rajongóikkal, értesítsék őket az új albumról vagy koncertekről. Ezért az oldal olyan képet alakított ki magáról, ami kedvezett a feltörekvő, kezdő előadóművészeknek, azt remélték, hogy így könnyebben felfedezik őket, híresek lehetnek. Az oldalt így fel tudták használni céljaik eléréséhez, népszerűségük növeléséhez. facebook hírnév

A tinik azért kezdtek el csatlakozni az oldalhoz, mert kedvenc előadójuk ott megtalálható volt, aztán rájöttek, hogy így új barátokat szerezhetnek, valamint könnyen ápolhatják a már meglévő kapcsolataikat a portálon keresztül (általában ezek a barátok a közvetlen környezetükből kerültek ki, akár egy iskolába is járhattak, ám a való életben valamiért nem keresték egymás társaságát.

Az oldal szabályai szerint legalább 14 évesnek kell lenned, hogy csatlakozhass, habár ki ellenőrzi azt, hogy mit ír be a gyerek, miről hazudik? Az alapbeállítás szerint a 14-15 évesek adatai nem nyilvánosak, csak a bejelölt barátok láthatják a profiloldalukat. 2006-ban hoztak egy olyan szabályt, hogy a 18 éven felüli felhasználók nem jelölhetik be a kiskorúakat (15 év alatti) ismerősnek, ha csak nem tudják az adott személy teljes nevét vagy email címét. Ezzel próbálták védeni a felhasználók személyiségét.

Facebook: egyetemi, belső oldalként indult

Egy harvardi diák indította el az oldalt a többi egyetemista számára. Az ötlet az volt, hogy a sok diák, így könnyebben juthatott információhoz az iskolával kapcsolatban, valamint egymással jobban tudták tartani a kapcsolatot, kezdetben zártkörű volt és csak ajánlásos úton lehetett bejutni. Nem okozott problémát az, hogy a bejelölt barátok nap, mint nap találkozhattak egymással élőben az egyetem területén.

Az oldal azonban hamar kinőtte magát, átterjed a közeli egyetemekre végül az egész USA-ban, így minden amerikai egyetemistának volt facebook profilja. Az oldal ma már nyitott mindenki számára és igen gyors ütemben gyarapodik a felhasználói bázisa, nem csak a fiatalok, de az idősek körében is hamar népszerű lett.

Legalább 13 évesnek kell lenned, hogy csatlakozhass. Az alapbeállítás szerint, a profilod privát, csak az elfogadott barátok láthatják. De vannak lyukak a rendszerben, ha például csatlakozol egy csoporthoz, akkor annak minden tagja láthatja az oldaladat, akár barát vagy sem, ha nem változtatsz a biztonsági beállításokon manuálisan. Nem mindegy, hogy kit jelölsz meg „barátként”.

Íme, néhány tipp, mely segíthet irányítás alatt tartani a netes profilodat

Semmi se privát igazándiból az online világban és sok a kockázat. Ha nem akarod, hogy valaki megtudjon rólad valamit, akkor azt ne tedd fel a netre (szöveg, kép, videó). Még ha a profilod privát és csak a barátaid láthatják, akkor se. A netes „barátok” néha ellened fordulhatnak (akár unaloműzésből vagy viccből is) és akár komoly károkat okozhatnak neked, ne feledd, hogy amit leírsz vagy feltöltesz, az könnyűszerrel másolható, továbbítható.

Ne add ki senkinek a jelszavadat (öreg hiba, ha megteszed), se barátnak, barátnőnek, családtagnak sem szabad megadni. Ha szétmentek a barátoddal, akkor könnyen bosszút állhat rajtad a profilod és az adataid megpiszkálásával (szexuális szolgáltatások hirdetése a te neveddel, fényképeddel).

Ne bízz meg az alap biztonsági beállításokban, nézd meg mik a lehetőségeid, hogy jobban védhesd magad. Jól gondold meg, hogy milyen adataidat teszed nyilvánossá.

Ne feledd, sokszor előre be van pipálva az az opció, hogy harmadik félnek kiadhatják az adataidat reklám céljából, vagy kéretlen hírfolyamokat kaphatsz, stb. Ha nem akarod, hogy lekövessék a netes szokásaidat vagy, hogy kéretlen levelet, reklámot küldjenek, állítsd át az adott opciót.

Legyél óvatos, amikor különböző alkalmazásokat akarnak megosztani veled: kérdőívek, horoszkóp, játékok, stb. Ezek igen komoly hátulütői a közösségi oldalaknak, hiába viccesek vagy szórakoztatóak, a legtöbbnek az a célja, hogy megszerezze a személyes adataidat, körültekintően nézd meg, hogy miket jelölsz be.

Ha rendszeresen használod ezeket a közösségi oldalakat, akkor hamar rájöhetsz, hogy a virtuális ismerkedés színterében az adatok privát mivoltának megtartása igen nehéz dolog, ne ringasd magad a tökéletes biztonság illúziójába! Azonban a saját adataid védelmét te kontrollálod a legjobban, már egyszerűen azzal, hogy nem osztasz meg olyat, amit nem szeretnél viszontlátni.

(N. L., beinggirl.com)

Kapcsolódó címkék

internet