szülők
#Lélek

Folyton kérdezősködnek a szüleim, mit tegyek?

2010.05.24.
1 perces olvasási idő

Akkor is faggatnak a szüleid, ha csak egy előadásra mész? Érdekli őket, hogy mit tesznek a barátaid, vagy, hogy mivel töltöd az összes szabad percedet? Néha vannak olyan dolgok, melyek tényleg nem tartoznak rájuk, de az örökös kérdezősködésnek is véget vethetsz tippjeink segítségével.

Légy kezdeményező a kommunikációban!

Ha nem kommunikálsz túl sokat a szüleiddel, vagy nem mesélsz nekik a mindennapjaidról, akkor azt fogják hinni, hogy nekik kell kérdezniük arról, hogy mi történt veled aznap, és így tovább. Talán úgy tűnhet, hogy bele akarnak szólni a dolgaidba, pedig igazából csak szorosabbra akarják fűzni a hozzád kapcsolódó szálakat. Így tehát a szülők azzal próbálnak a gyerekek életének szerves részévé válni, hogy megtudják, mi is történik valóban gyermekükkel.

Érdemeld ki a bizalmat!

Persze pár szülő ezt jobban kezeli, ám sajnos sokan azért faggatóznak sokat, mert nem bíznak a gyermekükben – főleg, ha a gyerekük már kérdésekkerült bajba. Szóval próbáld meg elérni, hogy bízzanak benned, így talán a későbbiekben sok felesleges kérdezősködéstől menekülhetsz meg. Emellett fontos, hogy biztosítsd őket a szeretetedről, mert sokan csak azért viselkednek így, mert nagyon szeretnek téged, és így tudják kimutatni a törődésüket.

Talán ezekkel a tippekkel sem fogod biztosan megúszni az idegesítő kérdéseket, de ilyenkor forduljon egy kicsit a kocka – kérdezd te őket arról, hogy milyen volt a napjuk, mit csináltak, és legyél jó hallgatóság. Vagy csak előzd meg őket – mielőtt megkérdeznék, hogy mi történt veled, kezdd elmesélni a napodat, talán nem is olyan részletesen, mintha 20 kérdésre kéne válaszolnod. Sokkal jobban jársz, és a szüleid is boldogabbak lesznek!

(Gy.A.)

forrás: kidshealth.com