bébiszitter
#Lélek

Bébiszitter leszek: Kezdjük el!

2010.07.27.
2 perces olvasási idő

Lili nagyon szereti a gyerekeket. Ha valamilyen családi összejövetel volt, mindig ő törődött a család kisebb tagjaival. Rengeteget játszott velük, és remek elfoglaltságokat talált ki számukra. Aztán mikor nyár lett, és Lili munkát akart keresni, az anyukája egyértelmű ötlettel állt elő. Légy bébiszitter!

Nos, Lili így is tett, azonban az első hét után nagyon kimerült és fáradt volt. Hogy tud valami, ami eddig egy remek szórakozás volt, egy nehéz és fárasztó kihívássá válni?

Törődni a gyerekekkel vagyis: Vigyázni rájuk!

A jó bébiszitternek sokféle tulajdonsággal kell rendelkeznie. Ilyen például a szakadatlan türelem a 22. kör bújócskában is, vagy a sáros gatya kitisztítására való hajlam. De a bébiszitterkedéshez egy nagy adag felelősség, elhivatottság és jó tervezői képesség is szükséges.

Ha tudod, hogy pontosan mit fogsz kapni ettől a munkától, akkor az megkönnyítheti feldolgozni az esetleges kudarcot vagy idegességet. Most pedig íme pár kérdés, amit nem árt feltenned és megválaszolnod magadnak, ha a bébiszitterkedést választod:

• Élvezed a gyerekekkel eltöltött időt?
• Elég felkészült vagy ahhoz, hogy vigyázz gyerekekre?
• Tudatában vagy a kisgyermekek szükségleteinek?
• Voltál bébiszitter-előkészítőn?
• Van tapasztalatod a gyermekfelügyeletben? Vigyáztál már kistesóra vagy unokatesóra?
• Mit tudsz nyújtani a gyermekeknek és a szülőknek?
• Csak időszakosan szeretnél felügyelni vagy egy állandó bébiszitterállást keresel?
• Ha a fizetéssel kapcsolatban vannak félelmeid, megfelelő számodra a bérezés és a munkaidő?

Mit várnak el a szülők?

A szülők olyan bébiszittert keresnek, aki megbízható és felelősségteljes, aki számára különösen fontosak a gyerekek, és akinek megfelelő biztonságtudata van. És hogyan tudhatod meg, hogy te rendelkezel-e ezekkel a képességekkel? Az egyik és legegyszerűbb módja ennek, ha elvégzel egy bébiszitter kurzust.

A bébiszitter tanfolyamon minden olyan tudást elsajátíthatsz, amely egy keresett bébiszitternek kellhet. A bébiszitter tanfolyamokról bővebben érdeklődj a helyi vöröskeresztnél, a kórházakban és más hivatalos egészségügyi szervezeteknél. Mielőtt azonban beiratkoznál, mutasd meg egy szülőnek, hogy biztosak lehessetek abban, hogy egy bejegyzett, hivatalos szervezetről van szó.

Hogyan add el magad?

Ha új vagy a bébiszitterkedés terén, nem árt, ha valahogy közlöd az emberekkel azt, hogy szívesen vigyáznál porontyaikra.

Nos, a szóbeszédnek van az egyik legnagyobb ereje. Így például kérdezd meg a szomszédaidat, a rokonokat, szüleid barátait és minden olyan embert, akinek kisgyermeke van és ismersz. Remek lehetőség lehet, azon barátok ismerősök megkérdezése is, akik már csinálják ezt a munkát. Aztán például, nyugodtan mellékelhetsz egy szórólapot szüleid ügyfelei számára! Mindenki szeretné valaki olyan megbízható emberre bízni a kisgyermekét, akit egy barát ajánlott és ismer.

Ha a szó nem használ, kezdj el hirdetni a szomszédságodban! Szórólapokat vihetsz körbe a faluban, városban, küldhetsz egy kör e-mailt, minden helyi lakosnak. Azonban fontos, hogy mindig mutasd meg a hirdetést előtte szüleidnek! Tudniuk kell róla, hogyha bármilyen személyes információt teszel közzé!

Maradj biztonságban!

Ne rakj szórólapokat nyilvános helyekre a szüleid beleegyezése nélkül! És soha, de soha ne használd a teljes nevedet vagy címedet egy hirdetésen!

Állíts össze egy portfoliót, amelyben beleírhatod, hogy milyen szolgáltatásokat tudsz nyújtani a szülőknek. Például ide beleírhatod, hogy ha elvégezted a bébiszitter tanfolyamot, hányszor vigyáztál már kisgyermekekre, vannak-e elsősegély nyújtási ismereteid, tudsz-e vezetni stb.

Aztán mielőtt pedig ténylegesen belevágnál a hirdetésbe, fontos, hogy közöld a leendő ügyfelekkel, hogy milyen távon és milyen időközönként tudod picinyüket vállalni!

(Cs.B.)