partidrog
#Drog, cigi, alkohol

Ne légy áldozat: ismerd fel a partidrogokat

2023.03.11.
4 perces olvasási idő

Manapság könnyedén erőszak áldozata lehetsz egy ártatlannak tűnő buliban, kocsmában vagy éjszakai klubban a partidrogok, másnéven randidrogok hatására. De mit is nevezünk pontosan partidrognak?

Az összes olyan drog, amely lehetetlenné tesz ellenkezni és nemet mondani, illetve amely befolyásolja viselkedésed felhasználható ellened. Ezek közé a drogok közé sorolhatjuk az alkoholt, a marihuánát, az extasyt, az altatókat, az antihisztamint, de néhány esetben még a megfázásra használt gyógyszereket is. Azonban, a randidrog elnevezés főként a rohypnol, a gamma-hidroxibutirát (GHB), és a ketamin-hidroklorid drogokra használatos.

Miért kezeljük partidrogként a rohypnolt, GHB-t és ketamint?

Több szempont is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a drogok vonzóvá váltak az erőszakot elkövetők számára. Mivel nincs színük, illatuk, sem ízük, gyakorlatilag észlelhetetlenek. 72 óra alatt kiürülnek a szervezetből, és sem a vérvétel, sem toxikológiai vizsgálat nem mutatja ki jelenlétüket.

Az orvosoknak, illetve a rendőrségnek specifikusan kell eljárniuk, méghozzá minél gyorsabban

A partidrogokat nagyon könnyű becsempészni italokba, vagy akár ételekbe, és meglepően gyorsan fejtik ki hatásukat. Öntudatlanná teszik áldozatukat, és emlékezetkiesést okozhatnak.

Ha ez nem lenne elég, a használók gátlásai feloldódnak, így gyakran nem ellenkeznek, ha fizikálisan, szexuálisan közelednek feléjük. Mint a legtöbb drog, ezek is megakadályozzák a tiszta gondolkodást, és a helyes döntés meghozatalát. Mindezek ahhoz vezetnek, hogy az áldozat nagyon sebezhetővé válik: arra képes, hogy részt vegyen az eseményekben, de utána nem emlékszik szinte semmire. Emlékek nélkül az áldozat gyakran nincs is tudatában annak, hogy megerőszakolták, és ha be is ugranak emlékképek, nem tudja pontosan felidézni a történéseket.

Milyen jelek utalnak arra, hogy erőszakoskodtak veled partidrogok hatására?

A jeleket nehéz felismerni, de nem lehetetlen küldetés. Először is, legtöbbször könnyen felismerhető jelei vannak a szexuális bántalmazásnak, még ha nem is emlékszel semmire. Fontos megjegyezni, hogy a törvények alapján abban az esetben is szexuális zaklatásnak számít az eset, ha nem emlékszel rá!

A szexuális erőszakra utaló jelek a következők: fájdalom, érzékenység, horzsolások a nemi szerv környékén, a combon, a csuklón, az alkaron, illetve olyan zúzódások és körömnyomok, amelyek önvédelemre utalnak. Szintén szexuális tevékenységre utal, ha a közelben használt óvszer található, vagy ha sperma foltok találhatóak a testen, ruhán vagy közeli bútorokon.

A szexuális zaklatásra utaló nyomok mellett, más jelek is utalhatnak arra, hogy bedrogoztak, mint például:

  • másnaposság érzete kevés alkohol hatására
  • hallucináció, vagy „túl valóságos álmok” képzete
  • bódult viselkedés kevés alkohol hatására
  • 8-24 órás emlékezetkiesés
  • mások reakciója a bódult állapotodra, mikor tudod, hogy keveset ittál

Nem lehetsz egészen biztos abban, hogy bedrogoztak, mindaddig, amíg nem esel át orvosi kivizsgáláson. Ha felmerül a gyanú, hogy partidrogot adtak neked, mindenképpen el kell menned a kórházba, méghozzá minél hamarabb! A randidrog akkor mutatható ki a szervezetedben, hogyha gyorsan cselekszel, és mielőbb kivizsgáltatod magad. Fontos, hogy ne csak drogtesztet végezzenek rajtad, hanem megvizsgáljanak az ügyben is, hogy bántalmaztak-e szexuálisan.

Ne légy a következő áldozat

A partidrogok bevezetése a mindennapi életünkbe egy nagyon veszélyes fegyvert adott az elkövetők kezébe. Az erőszakoskodás könnyebben elkövethető az áldozat öntudatlan állapota miatt, és mert az áldozat nem tudja beazonosítani elkövetőjét bódult állapota miatt.

Szerencsére, van néhány módszer, amellyel elkerülheted, hogy te is áldozattá válj! Csak néhány viselkedési szokásod szükséges megváltoztatni ahhoz, hogy tudatosan élvezhesd a bulit. Hogy ne történjen semmi baj, kövesd minden esetben ezeket az egyszerű tanácsokat:

1. Ne fogadj el italt olyantól, akit nem ismersz (akár alkoholos, akár nem)!

2. Kocsmákban és klubokban mindig személyesen a csapostól kérj italt, és ne vedd le sem róla, sem a kikért italról a szemed! Lehetőleg ne a pincértől kérj italt, és ne hagyj senkit helyetted a pulthoz menni, kikérni az italod!

3. A bulikban csak zárt üvegből vagy palackból igyál!

4. Ne hagyd az italod őrizetlenül!

5. Légy résen! Ha körülötted valaki partidrogokat emleget, vagy az ismerőseid zavartan viselkednek kevés ital hatására, hagyd el a helyet minél gyorsabban!

6. Vigyázz a barátaidra is! Ha azt látod rajtuk, hogy kifordultak magukból, hívj egy taxit, és vidd őket haza!

Ha úgy érzed, még biztosabbra akarsz menni, vásárolhatsz „Drink Safe” csomagot, amely hasonló papírszalagokat tartalmaz, mint amit kémia órán használtok kísérletek során. A „Drink Safe” lényege, hogy a minták elszíneződnek a randidrogok hatására. A tesztet gyorsan és feltűnésmentesen elvégezheted, és befér akár a ridikülödbe is.

A három leggyakoribb randidrog

Tudj meg többet a legnépszerűbb partidrogokról! Mi a különbség köztük, hogy néznek ki, és milyen speciális hatással vannak rád?

Rohypnol

Az egyik legelterjedtebb nemi erőszak drog, eredetileg egy receptre kapható nyugtató és antidepresszáns, amely az egész világon ismert és elterjedt. Másnéven flunitrazepám, egy benzodiazepin szerkezetű anxiolítikum. Pirula formában használják, létezik 1, 2, vagy 5 milligrammos dózisban. Színtelen, szagtalan, ízmentes mivoltából kifolyólag akámilyen folyadékhoz, akár vízhez is hozzáadható észrevétlenül. Miután elkezdték randi drogként használni, a hozzáértők megváltoztatták a színét, hogy észrevehető legyen, de sajnos az eredeti formula így is sok helyen megtalálható. Többszörös használata függőséghez vezet.

  • Kinézet: A pirulák kicsik és fehérek, az egyik oldalt egy vonal szeli ketté, a másik oldalon a felirat „ROCHE 1” vagy „ROCHE 2” látható egy körben. Gyorsan oldódik folyadékban, főleg összezúzott formában.
  • Hatás: A leggyakoribb hatások közé tartozik az amnézia, a védekezés képességének hiánya, agresszív viselkedés, alacsony vérnyomás, emlékezetkiesés, álmosság, homályos látás, öntudatlanság, zavarodottság, hasfájás, vizelet-visszatartás
  • Hatóidő: Gyorsan és látványosan hat, akár már 20 percen belül. Alkohol fogyasztása nélkül 8-12 óráig, alkohol fogyasztása esetén 36 óráig is eltarthat a bedrogozott állapot. A vérben kimutatható 24 óráig, még a vizeletben 48 óráig.

GHB (gamma-hidroxibutirát), köznyelvben Gina

A Gina egy színtelen, szagtalan folyadék, amely a központi idegrendszerre fejti ki hatását, eredetileg antidepresszánsként és érzéstelenítőként használták. Az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint számos európai országban, köztük Magyarországon is illegális a használata. Nem gyógyszerészeti cégek gyártják, hanem illegális laboratóriumokban, vagy otthon, amatőr kémikusok által. Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetőek, alap kémia ismerettel nehézség nélkül elkészíthető az interneten megosztott receptek alapján.

  • Kinézet: Könnyen összetéveszthető a vízzel.
  • Hatás: A leggyakoribb hatások közé tartozik az eufória, amnézia, bódulat, álmosság, zavarodottság, émelygés, hallucináció, alacsony vérnyomás, kóma, légúti panaszok. A túladagolás veszélye is felmerülhet.
  • Hatóidő: 10-15 perc alatt fejti ki hatását. Alkohol fogyasztása nélkül 3-6 óra alatt csillapodik, alkohollal vagy más drogokkal keverve 36-72 óráig is kitarthat. Nagy mennyiségben 5 percen belül öntudatlanságot, akár kómát okozhat.

Ketamin-hidroklorid

A ketamin legális nyugtatószer, illetve fájdalomcsillapító. A fenciklidin (PCP) csoportjába tartozó drog. Érzéstelenítő mivoltából adódóan a fogyasztó homályosan érzékeli csak a külvilágot.

  • Kinézet: Hígítatlan állapotban törtfehér por, higított állapotban zavaros vízhez hasonlít.
  • Hatás: A leggyakoribb hatások közé tartozik az önkívület, élénk hallucináció, légúti panaszok, agresszív viselkedés, irracionalitás, zavarodottság, szédülés, zavaros beszéd, lassú reakcióidő, eufória, amnézia, kóma, érzéketlenség.
  • Hatóidő: Ha orron vagy szájon keresztül fogyasztják, 10-20 perc a hatóidő, de intravénásan azonnal hat. Kevesebb, mint 3 óra alatt csillapodik a hatása, de 48 óráig kimutatható a szervezetben. Sokszor más tudatmódosító drogokkal keverik, mint a heroinnal, illetve a kokainnal, így sokszor a fogyasztók nem is realizálják, hogy ketamin hatása alatt is vannak.

(KamaszPanasz – K.L.)