problémás viselkedés
#Drog, cigi, alkohol

Bulizás következményekkel: egy mentős intelmei fiataloknak

2024.02.03.
2 perces olvasási idő

Egy gyakorló mentőstől kaptunk hasznos tanácsokat és elrettentő információkat alkoholról, és drogról. Ezek a szerek szinte minden péntek és szombat este fenyegetik a 12-18 éves korosztályt.

Mint bulikellék, az alkohol rendszeresen megjelenik a fiatalok életében. Milyen sűrűn találkoznak alkoholmérgezéses fiatallal?

Minden héten hoznak be néhányat, a csúcspont a péntek és a hétvége. Az alkohol mindenkire különböző hatással van, nem mindenki tolerálja ugyanúgy. Az alkohol hatása főleg a testtömeg indextől függ, de természetesen ez sem általánosítható.

Mi a jele annak, hogy valaki túl sokat ivott? Mit tehetünk mi?

buliRészeg állapotban az ember bárhol elalszik, de amíg a keltegetésünkre reagál, még nincs nagy szükség a mentősökre. Amikor már eszméletét veszti és nem reagál az ingerekre (csipkedés, paskolgatás), a reflexei nem működnek, akkor azonnal segítséget kell hívni.

Akármennyire nem akarod bajba keverni a barátodat, többet ártasz neki, ha ilyen állapotban hagyod, mint akkor, ha segítséget kérnél a felnőttektől. Ilyenkor a pulzus szinte alig/vagy egyáltalán nem tapintható, a légzés felületes. Ha a fiatal ráadásul agresszív is, akkor jobb, ha mentőt hívtok. Ilyenkor nyugtatót kap és átmossuk a gyomrát.

Ha még csak részeg a fiatal, akkor a legfontosabb, hogy ne engedjétek még több alkoholhoz jutni! Ezen kívül fektessétek oldalra és támasszátok ki, hogy ne tudjon elfordulni, mert az ilyen állapotban tónustalan nyelv elzárhatja a légutakat, vagy a hányásába fulladhat. A közhiedelemmel ellentétbe nem kell feltétlen vizet itatnunk vele, és ezzel is csak ülő helyzetben próbálkozzunk, mert elzárhatja a légutakat, illetve mivel az ingerre adott válaszai nem kiszámíthatók, nem biztos, hogy túléli. Enni ugyanezen okokból ne adjunk neki! Ezen kívül, a szervezet tudja, mit kell csinálnia, jobb esetben úgyis kiveti magából az alkoholt, és kitisztul a szervezet.

Mit lehet tenni azért, hogy jobban tudjunk reagálni vészhelyzetben?

A kamaszokkal foglalkozó tanároknak több előadást kellene tartaniuk a veszélyekről és teendőkről, hogy ilyen esetben a tanítványok ne megijedjenek, hanem tudják, mit kell tenniük.

Melyek a legtöbbször használt drogok?

Marihuána, gina, kati - azaz a designer drogok. Ezekre szintúgy, mint az alkoholra, minden szervezet másként reagál. Túladagolni könnyű, mert a toleranciaszint változó. Drog hatására van, aki rendőrautókat ver szét, van, aki elájul. Az orrnyálkahártyán felszívódó drogok (pl. kokain) hatnak a leggyorsabban, ezek számítanak a legveszélyesebbnek.

Idnőként előfordul, hogy a betegünktől levett mintát még a laboratóriumban dolgozók sem tudják beazonosítani, nem tudják megmondani, hogy milyen esettel állunk szemben, mert olyan gyorsan fejlődnek a drogok. Mindent kevernek mindennel. Ha valaki alkoholt és drogot is fogyaszt egyszerre, akkor nagyon megnő a balesetek esélye.

Drogtúladagolás vagy alkoholmérgezés esetén általában ki hívja a mentőket?

Általában a szülők, de van, hogy nekik is túl nagy az ijedségük. Az elővigyázatosság azonban nem árt. Ritkább esetben ismeretlenek, akik látják, hogy egy fiatal egyedül, magára hagyottan fetreng öntudatlanul, vagy a saját hányadékában. Elszomorító, hogy a fiatalok annyira felelőtlenek, vagy félnek, hogy csak kb. az esetek 5-10%-ában hívnak mentőt. Pedig a telefon ma már ott van mindannyiuk zsebében, és egy hívással komoly problémákat előzhetnek meg!

(KamaszPanasz - S.Z.)