ivás
#Drog, cigi, alkohol

A mértéktelen ivás fizikai hatásai

2023.11.15.
1 perces olvasási idő

Az alkoholfogyasztásnak, pláne, ha rendszeresen túlzásba viszed, rengeteg káros hatása lehet rád. Mivel a szervezeted fejlődésben van, még nagyobb megpróbáltatás a szervezeted számára a folyamatos terhelés, amelyet az alkoholizálás okoz.

1. Mi számít ivászatnak?

Ha egyszer-egyszer megkóstolod a házi bort, legurítasz egy üveg sört vagy iszol egyet a többiekkel, az nem gond. Azonban amikor ez rendszeressé, a jó hangulathoz nélkülözhetetlenné válik, ráadásul egy-egy alkalommal nem tudod a mértéket sem tartani, az már baj.

2. Minél több az alkohol, annál kisebb az önkontroll

A véralkoholszinted mutatja meg, hogy mennyi alkoholt fogyasztottál. Ha annyi alkoholt fogyasztottál, hogy már felszabadultabb, nyugodtabb és jobb kedvű vagy, az már az enyhe ittasság jele. Viszont ha folytatod az ivást, akkor egyre nehezebben fogsz látni, beszélni, a reflexeid is lassabbak lesznek. Rövid időn belül elveszíted a koordinációs érzékedet, az egyensúlyodat, nehezedre fog esni járni, vagy esetleg nem is fogsz tudni. Egyszóval, elveszíted az önkontrollodat. Ez a lehető legveszélyesebb számodra.

3. Az ivászatok egészségügyi problémákat okozhatnak

Ha sok alkoholt fogyasztasz rövidebb idő alatt, az nem tesz jót a szervezetednek. Nagyobb az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri problémáid, esetleg strokeod lesz. Ha túladagolod az alkoholt, akkor az alkoholmérgezéshez is vezethet, ami légzészavarral, hányással, súlyos dehidratálódással, végső esetben halállal járhat. Nem utolsó szempont az sem, hogy ittas állapotban védtelenné válsz, könnyebben baj történhet veled hazafelé vagy a szórakozóhelyen.

4. Az alkoholfogyasztás sokszor vezet nemi úton terjedő betegségekhez

A mértéktelen ivás sok káros hatását felsoroltuk már, tehát nem újdonság, hogy elveszíted az önkontrollodat, így rossz döntéseket is hozhatsz. Ha részegen lefekszel valakivel, akkor lehetséges, hogy meg fogtok feledkezni a védekezésről, így a nemi betegségeiteket is átadhatjátok egymásnak. Ha másnap rájössz, hogy védekezés nélkül éltél nemi életet, akkor teszteltesd le magadat STD-kre és HIV-re, valamint kérj nőgyógyászodtól esemény utáni tablettát!

5. Hogyan előzheted meg az egészet? - Avagy az óvintézkedésekről

Mielőtt alkoholfogyasztásba kezdenél, egyél sokat, hiszen tele gyomorral könnyebb fenntartani az alacsony véralkohol szintet. Kerüld az italok keverését, inkább igyál lassan, és egyszerre egyfajtát, esetleg alkoholmentes italokat. Sose ülj be ittas személy kocsijába! Ha arra gyanakszol, hogy valaki alkoholmérgezésben szenved, akkor mindenképpen hívjatok segítséget!

Felelősségteljes alkoholfogyasztást kívánok!

(KamaszPanasz - Gy. A.)