/ BETEGSÉGEK / Miért épp akkor fáj a fej...
  2009-08-15

Miért épp akkor fáj a fejünk is? Menstruációs migrén

Rengeteg oka van annak, hogy a nők miért hajlamosabbak a migrénre – mondja Dr. Brian Grosberg, a New Yorki Montefiore Fejfájás Centrum vezetője. A hormonális változások mindenképpen szerepet játszanak benne, ám a pontos okok nem ismertek

Lüktető, egyoldali fejfájás, szédülékenység, fényre való érzékenység és havi hormonváltozás: mindez nem más, mint a menstruációs migrén.

- hirdetések -

A menstruációs migrénnek két típusa van:  a kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham és a főként menstruációhoz köthető migrén.

A kizárólag menstruációhoz köthető migrénroham jellemzője, hogy általában két nappal a menses előtt jelentkezik, illetve annak harmadik napjáig tart. Ez a fajta migrén a nők csak 14 százalékát érinti.

A főként menstruációhoz köthető migrén esetében a páciensek nem csak a menstruációs ciklus környékén, hanem egyéb esetekkor is kínzó fejfájásról panaszkodnak. Ez a típusú fejfájás a női betegek több mint felét érinti.

Ez utóbbi típusú fejfájás hosszabb ideig tart, és a menstruáció alatt a legelviselhetetlenebbek, valamint kezelésük is nehezebb. Előfordulásukért  a menstruációt megelőzően lecsökkenő ösztrogénszint a felelős.

Kezelési lehetőségek migrénre

Dr. Grosberg betegei fejfájás naplót vezetnek a fejfájás gyakoriságáról, erősségéről, illetve a menstruációs ciklus hosszáról és az azok között eltelt időről. Mindezekre az információkra  a megfelelő kezelés érdekében van szükség.

Egyesek ugyanis csak minden második ciklus alatt tapasztalnak migrénes rohamot, és ha egy rohamot  előre meg tudunk jósolni, akkor a megelőzésnek is nagyobb az esélye. Grosberg a kezelést a várható menstruációt megelőzően 2-3 nappal kezdi, majd az a ciklus végéig tart.

Egyaránt használ nonszteroid gyulladáscsökkentőket (pl. naproxen sodium) és migrénspecifikus triptánokat. Bizonyos esetekben  hormonok  is segíthetnek, mivel a migrént főként a menstruációhoz köthető ösztrogénszint csökkenés okozza. Grosberg szerint az ösztrogénszint növelése öt nappal a menstruáció előtt, csökkenti a rohamok erősségét.

Egyéb kiváltó okok

Egyesek fejfájása előre megjósolható, míg másokét egyéb körülmények is befolyásolják. Ezek közül a leggyakrabban előfordulók a következők:

  • Túl kevés vagy túl sok alvás.
  • Étkezés elhagyása vagy elodázása.
  • Időjárás változás, légnyomás változás.
  • Bizonyos ételek vagy italok: koffein, bor, mesterséges édesítők, nitrát tartalmú ételek, egyes sajtok, dió-és mogyorófélék, szószok.

Bármi is legyen a kiváltó ok, Dr. Grosberg  mindenkinek javasolja, hogy keressen fel neurológiai vagy fejfájás szakrendelést, mivel minden fejfájás más, így személyre szabott kezelés szükséges.

(WEBBeteg)