Anya...

2011.06.05.
Kedves orvosnő!
Anyukámmal elég sok gondom van. Sok kérdést tettem föl gyakorikérdéseken. Alul írom a linkeket. Az a kérdésem, hogy mit tudnék tenni, hogy pl. ne másszon ennyire rám?
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-kerdesek__1688738-mit-tegyek-bovebben-lent
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-kerdesek__1849271-mit-csinaljak-anyam-mar-nagyon-idegesito
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-kerdesek__1769625-mit-tegyek-nagyon-idegesit
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-kerdesek__1765709-mit-tegyek-a-szuleim-elveszik-az-onbizalmam-es-a-kedvem-mindentol

Szakértőnk válasza a Anya... kérdésre

Kedves Levélíró!

Amit anyukád csinál, az tényleg beteges! Mivel az életkorodnál fogva nem tudsz még fizikailag elszakadni tőle, egy dolgot tehetsz, érzelmileg elkezded magad függetleníteni tőle. Ha a nagyszüleidet szeretnéd látni, akkor látogasd meg őket nyugodtan, hiszen ebben nem fog tudni megakadályozni, és igen, anyukád meg fog sértődni, nem fog hozzád szólni, de legalább békén hagy;). Ha vannak olyan témák, amikről azt gondolod, hogy semmi köze hozzá (pl. menstruáció részletei), akkor egyszerűen mond azt neki, hogy: „ne haragudj anyu, vagy akár haragudhatsz is, de ez magánügy, nagylány vagyok már, erre nem válaszolok”. És tényleg ne válaszolj! Csak így tudod kialakítani, hogy neked is lehessen saját életed, és ne az ő életét kelljen élned. A zongorában megint csak azt tudom javasolni, hogy határold el magad anyukád véleményétől, mivel gondolom a szüleid nem zongoraművészek, akkor honnan is értenének ahhoz, hogy kiből lesz jó zongorista, és kiből nem??? A te véleményed az egyetlen fontos vélemény (meg persze a tanárodé, de ennyi!) Fel a fejjel, és kezd el már az elhatárolódást holnap!

Ha kérdésed van, akkor pedig ide írhatsz bármikor! Hajrá;)

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor