Hogyan legyek önmagam?

2011.05.26.
Kedves Doktornő!
Eléggé visszahúzodó és problémás vagyok és van 1 nagyon nagyon jó barátnőm. De mióta barátja van vhogy levegőnek érzem magam. Most már kezd neki is feltünni, hogy nem szívesen találkozom vele, ha ott a barátja. Néha érzem a hangján a sértődést, de nekem egyáltalán nincs bűntudatom. Amikor a barátnőmmel találkozom, akkor is állandóan telefonálgat a pasijával, vagy épp mellettem facebookzik. Pedig tényleg jól kijöttünk egymással már egész kicsi korunk óta (15 éve vagyunk barátnők), és nem bírom fel fogni, hogy miért kell ezt csinálnia velem.. vagy egyáltalán ő ezt nem is érzi át? Komolyan, úgy szeretnék megváltozni, hogy bátran elmondjam a véleményemet. A probléma az, hogy neki is vmi pánik betegsége van és könnyen felhúzza magát sok mindenen. Félek elmondani neki azt, amit érzek mert nem akarom hogy szenvedjen, viszont ezt már én sem bírom mert emiatt én is bepánokolok. Nekem ő az egyetlen igazi barátnőm és szeretném őt visszakapni, de nem tudom hogyan. Ön szerint mit tegyek? És mit tegyek az állandó szorongás ellen? Pl.: ma amikor nem tudtam elmenni a szokásos útvonalon az egyik ismerősőmhöz, már egyszerre ideges lettem h hogyan érjek oda, vagy ha vmi újat kell megtanulnom már egyszerre aggódok, hogy jól tanuljam meg, vagy mondjuk amikor öltözködöm, nem merem felvenni azokat a ruhákat amiket szeretnék mert félek hogy kinevetnek... Még ennél nagyobb hülyeségek miatt is képes vagyok szorongást érezni, ideges lenni. Egyszerűen nem tudok önmagam lenni... Pedig szeretek barátkozni tényleg, csak mindenki magamra hagy, de nem tudom miért teszik ezt.. szeretnék elmenni bulizgatni, egyedi ruhákba szeretnék járni, és nagy álmokat szeretnék szövögetni... Szeretnék Japánba elutazni vagy ott élni és japánul tanulni, de mégis ebbe pont mindenki beleköt... miért nem tűzhetem ezt ki célul??? Pedig egyáltalán nem lehetetlen, sok magyar él kint. Egyszerűen nem értem se magamat, se azokat akiknek nem tetszik az, hogy én milyen vagyok. :S Hogyan legyek önmagam? Válaszát előre köszönöm!! :)
egy 18 éves lány...

Szakértőnk válasza a Hogyan legyek önmagam? kérdésre

Kedves Levélíró!

A barátnőddel kapcsolatban azt gondolom, hogy meg kellene beszélned vele, hogy mit érzel és azt, hogy mit tudnátok tenni annak érdekében, hogy mindkettőtöknek jobb legyen. Egyrészt természetes, hogy ha az embernek van egy párkapcsolata, kicsit átrendeződik a többi kapcsolata, másrészt viszont nem könnyű úgy kialakítani a kapcsolatokat, hogy senki se érzze magát elhagyottnak. Biztosan nem véletlenül sértődik meg ő sem, amikor látja, hogy nem akarsz vele találkozni...talán te is hiányzol neki. Viszont, ha nem tudtok erről beszélni, akkor csak elképzelni tudjátok a másik okait, miközben azok lehet, hogy egészen mások a valóságban. Amiatt szerintem ne izgulj, hogy felhúzza magát, mert ha meg is történik, akkor is mindkettőtöknek jobb hosszabb távon, ha adtok egymásnak lehetőséget arra, hogy őszintén megbeszéljétek a dolgokat és javítsatok rajtuk!

Az, ha a barátnőddel tisztázod a helyzetet, első lépésként jó lesz arra, hogy megtapasztald, lehetsz nyugodtan önmagad és tudsz is önmagad lenni a szorongásaid nélkül. Ha egy kicsit biztosabb tudsz lenni magadban és jobban ki tudsz állni a véleményed és az érzéseid mellett, talán enyhülnek a szorongások is és könnyebben tudsz kialakítani más kapcsolatokat. Barátkozz, ismerkedj, és figyeld meg, hogy reagálnak az emberek arra, ha megmutatod a magabiztosabb oldaladat! Azt írod, elhagynak. Amennyiben nem azért érzed ezt, mert a barátnőd "elhagyott" egy pasi miatt, akkor gondolj bele és kérdezz rá, hogy vajon miért lehet ez. Könnyebb néha olyannak látni a világot, amilyennek képzeljük, ahelyett, hogy a valóságot látnánk benne. Lehet, hogy te lettél visszahúzódóbb, lehet, hogy épp nem ért rá az, akiről úgy érzed, elhagy vagy bármi.

A szorongásodon segíthet, ha elkezdesz kicsit intenzívebben sportolni valamit, vagy relaxálni tanulni. Amennyiben úgy érzed, egyedül nem boldogulsz, fordulj bátran személyesen pszichológushoz, hogy kicsit hatékonyabban tudjon segítni!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor