Hogyan legyek nyíltabb...

2011.05.26.
Kedves Doktornő!
Levelemmel azért fordulok Önhöz, mert kicsit zárkózottnak tartom magam és félek, hogy ez merően fog befolyásolni dolgokat az életembe.
Nem nagy dologra gondolok ez alatt, de számomra nagyon fontos...
Már lassan két hónapja vagyok együtt a barátommal, de amikor elmegyünk valahová szórakozni a barátaival, nagyon szótlan vagyok és félek, hogy ez valami kis félreértést okozhat a kapcsolatunkban.
Nagyon jó fej baráti vannak sőt, de félek "kibontakozni" előttük, mert nem tudom milyennek is tartanának, folyamatosan azon gondolkodom mivel lehetnék számukra szimpatikus és sajnos pont ezzel leszek nekik unszimpatikus.
Sajnos minden téren megszeretnék felelni másoknak és tudom, hogy ezt nem szabadna, de nem tudok ellen mit tenni. Egy erősen önbizalom hiányos személy vagyok már több éve, mert sokkal fontosabbnak tartom mások véleményét a sajátomnál, néha már betegesen, nagyon sokszor próbáltam változtatni ezen,de soha nem jött össze.
Nem tudom mit is kéne ezzel a problémámmal kezdenem...
Segítségét előre is köszönöm..!
Ká Cilla

Szakértőnk válasza a Hogyan legyek nyíltabb... kérdésre

Kedves Levélíró!

Nehéz dolog ez a megfelelés, különösen mert egyszerre nem tudunk mindenkinek megfelelni, és ez is problémához vezethet. Nagyon jól látod a helyzetet, a szótlanság mögött ott van a megfelelésvágy! A megoldást mindig ott kell keresni, ahol a probléma gyökere van. Azaz honnan is indul ez a megfelelésvágy? Kinek nehéz megfelelni, kinek volt nehéz megfelelni az életedben – sokszor a szülők területén van a megoldás kulcsa. Az önbizalmadon kell erősítened. Jól hangzik, de mégis hogyan? Az önbizalom csak gyakorlással jön, mint minden mást, amit meg kell tanulnunk. Ha nehéz megszólalnod, kezdj el beszélni. Ha nehéz elmondanod a véleményedet, akkor csak kezd el mondani! És ahogy elkezded azokat a dolgokat csinálni, amiktől félsz, szép lassan rá fogsz jönni arra, hogy nem is olyan félelmetes dolog. Erre viszont csak akkor jössz rá, ha csinálod! A barátod úgy szeret, ahogy vagy, így ismert meg, attól nem kell félned, hogy ő kiszeretne belőled, csak mert kiderülnek a kevésbé előnyös tulajdonságaid is. Mindenkinek van ilyen. Amikor társaságban vagy, gondolj arra, hogy azoknak a fiúknak / lányoknak is van egy csomó félelmük, rossz tulajdonságuk, nem te vagy az egyetlen. Sőt, ha megtudunk egy ismerősünkről valamilyen előnytelen tulajdonságot, még egy kicsit jobban is szeretjük őt, mert így lesz emberszerűbb;)

Hajrá, csak bátran!;)

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor