Falcolás?

2011.01.19.
Üdvözletem!
Barátnőmről lenne szó. Nem sokára 17 lesz. De nem ez a fontos, hanem, észrevettem, hogy már kb. 2 hónapja rendszeresen vágásokkal van tele mind a két alkarja. És a hangulata is olyan, mint egy mély depressziósé. Mostanában alig beszélünk, suliban olyan, mintha ott sem lenne. És sokat sír. Azt tudom, hogy kb. két hónapja átélt egy elég nagy traumát, mert egy srác teljesen kikészítette, mert többször akart öngyilkos lenni barátnőm miatt, és ezt rá is "tukmálta". Ezt szerintem nem tudja feldolgozni.
Szóval teljesen magába fordult, és mint említettem, rendszeresen vagdossa magát. Mondjuk ezt csak véletlenül láttam meg a karján.
Hogy segíthetnék neki? Mit mondjak? Hogy nyugtassam meg?
Fogalmam sincs, hogy mit tehetnék érte. Kérem, ha tudnak valamit, akkor írjanak.
Előre is köszönöm.
Flóra

Szakértőnk válasza a Falcolás? kérdésre

Kedves Flóra!

A legtöbbet úgy tudsz segíteni neki, ha beszélteted a dologról, meséljen arról, hogy hogyan érzi magát, hogy vannak azóta azzal a fiúval, milyen a kapcsolata a családjával, kivel tudja megbeszélni a problémáit, a fontos, hogy kijöjjenek belőle az indulatok, érezze, hogy van, akinek elmondhatja, nincsen egyedül a bajával. Ha már sok mindenről beszélgettek, rákérdezhetsz arra is, hogy mi történt a karjával. Amennyiben a vágásokat valóban önmagának okozta, akkor ez olyan önkárosító viselkedés, amelynek mélyebb lelki okai vannak, és nem csupán az elmúlt hónapok rossz kapcsolata van a háttérben, de valamilyen problémás családi légkörre, problémás szülő-gyerek viszonyra is gyanakodhatunk! Az első és legfontosabb tehát, hogy legyél mellette, érezze, hogy rád számíthat, és majd aztán meglátod, mennyire hallgat rád, előbb-utóbb érdemes javasolnod neki, hogy forduljon pszichológushoz, de ezt is csak nagyon óvatosan, nehogy támadásnak vegye.

Sok sikert és kitartást kívánok mindehhez! Emellett ne feledd, a barátnődnek segíteni szép dolog, de ne vedd az ő terheit túlságosan a te lelkedre!

Üdv,

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor